SPOOON 1-2-3

A vő meg a tojásai

2012. október 03. - Bezzegh Éva

Bár már kostoltam kakasherét, s erről be is számoltam egy évvel ezelőtt, azért odáig nem merészkednék, amit a cím sugall - gasztrobolondság ide vagy oda, azért az kemény lenne. Mármint keménytojás.

Merthogy van egy thai előétel, amit vő-tojásnak hívnak (son-in-law egg, vagy khai luuk kheuy). Ellentmondásos történetek keringenek arról, hogy honnan ered a név, de azért annyi gyanítható, hogy a házasság-termékenység-gyermekáldás relációban rejlik a válasz. Az étel rém egyszerű, keménytojást kell megsütni olajban, majd párolt salotthagymával, tamarindszósszal és korianderlevelekkel tálalni.

Én egy zöldségwok megkoronázásaképpen futottam neki. Meglepően lassan sül meg a keménytojás, legalább tíz percig tart! Az eredmény: kemény, majdnem ropogós kérget kap, ami a puha belsővel jópofa egyveleget képez. Majd kipróbálom a klasszikus verziót is.

ZÖLDSÉGWOK VŐ-TOJÁSSAL

20 dkg cukorborsó

20 dkg minispárga

1-2 szál újhagyma

5 cm friss gyömbér

2-3 gerezd fokhagyma

egy kávéskanál ötfűszerkeverék

fejenként egy tojás

Főzd keményre a tojásokat 15 perc alatt. Mint minden wokos ételhez, az első lépés az összes hozzávaló felaprítása: a megpucolt gyömbért, fokhagymát, újhagymát vágd hajszálvékony szeletekre, a cukorborsót és spárgát pedig falatnyi darabokra. A tojásokat süsd ki bő olajban, majd tedd félre egy papírtörlőre. A wokban forrósíts kevés olajat, hirtelen pirítsd meg a gyömbért, újhagymát, fokhagymát, majd dobd hozzá a zöldségeket. Ha már kis színt kapott (egy perc elég), öntsd fel egy kis vízzel, majd ízesítsd ötfűszerrel és egy kis sóval. Párolt rizzsel és a félbe- vagy negyedbe vágott tojással tálald.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9218089928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása