SPOOON 1-2-3

Piaci tobzódás

2012. szeptember 13. - Bezzegh Éva

Még mindig színes a piac. Még mindig imádom. Pláne, hogy még egy kicsit érződik a nyár, de már elindult a suli, így hétvégéken nagyobb eséllyel vagyunk a városban, hogy a piaclátogatás se maradjon ki. Hétköznap pedig az egyik gyerkőccel a gyárban kicsivel több lehetőségem van a konyhában molyolni. A gyönyörű mélyvörös kápiából és a fényes lila padlizsánokból a minap ez született:

KELETIES KÁPIA-PADLIZSÁN SALÁTA

hozzávalók

5 közepes padlizsán

5 kápiapaprika

5 gerezd fokhagyma

5 közepes paradicsom

1tk

frissen őrölt bors

1/2 citrom leve

3ek olívaolaj

1/2tk római kömény (elhagyható)

1/2ek tahini (=szezámkrém - elhagyható)

1/2 csokor korianderzöld

1/2 csokor menta

1 piros chilipaprika (elhagyható)

tálaláshoz joghurt, pita, extra zöldfűszer és/vagy gránátalma

A sütőt 180 fokra élesítem. A padlizsánt és a paprikát megmosom, a fokhagymát gerezdjeire szedem, és mindent hámozatlanul, szárastól elrendezek egy tepsin, amit a tartalmával aztán 40-45 percre betolok a sütőbe. (Jóidőben ér mindezt faszénen!)

Amikor a padlizsán bőre kicsit ráncos, a kápiáé meg hólyagos és barna, akkor belül megpuhultak a zöldségek. Ekkor vizet forralok, amibe a paradicsomokat majd egy percre belemerítem, hogy meg tudjam őket hámozni. A paprikákat egy nejlonzacskóba teszem, lezárom, és hagyom pár percig. Közben a padlizsánt és a fokhagymát megfosztom a héjtól és a szártól, és egy nagy vágódeszkára teszem. A paprikát kiveszem a zacskóból, meghámozom, kimagozom, és a húsát a padlizsánhoz teszem. Végül a paradicsomot is kiveszem a vízből, meghámozom, mehet a többihez. Egy nagykéssel az egészet felaprítom, és egy keverőtálba teszem. Már csak ízesítenem kell a sóval, a borssal, a római köménnyel, a citrom levével, a tahinivel, a kimagozott, felaprított chilivel és a durvára vágott zöldfűszerekkel. Végül rálocsolom az olívaolajat, az egészet jól összekeverem, lehűtöm, és tálaláskor pitával, joghurttal, kevés zöldfűszerrel kínálom. Paleosok elégedjenek meg a zöldfűszeres dekóval! Esetleg küldjék még meg gránátalmával...

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1618089912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása