Még mindig színes a piac. Még mindig imádom. Pláne, hogy még egy kicsit érződik a nyár, de már elindult a suli, így hétvégéken nagyobb eséllyel vagyunk a városban, hogy a piaclátogatás se maradjon ki. Hétköznap pedig az egyik gyerkőccel a gyárban kicsivel több lehetőségem van a konyhában molyolni. A gyönyörű mélyvörös kápiából és a fényes lila padlizsánokból a minap ez született:
KELETIES KÁPIA-PADLIZSÁN SALÁTA
hozzávalók
5 közepes padlizsán
5 kápiapaprika
5 gerezd fokhagyma
5 közepes paradicsom
1tk só
frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
3ek olívaolaj
1/2tk római kömény (elhagyható)
1/2ek tahini (=szezámkrém - elhagyható)
1/2 csokor korianderzöld
1/2 csokor menta
1 piros chilipaprika (elhagyható)
tálaláshoz joghurt, pita, extra zöldfűszer és/vagy gránátalma
A sütőt 180 fokra élesítem. A padlizsánt és a paprikát megmosom, a fokhagymát gerezdjeire szedem, és mindent hámozatlanul, szárastól elrendezek egy tepsin, amit a tartalmával aztán 40-45 percre betolok a sütőbe. (Jóidőben ér mindezt faszénen!)
Amikor a padlizsán bőre kicsit ráncos, a kápiáé meg hólyagos és barna, akkor belül megpuhultak a zöldségek. Ekkor vizet forralok, amibe a paradicsomokat majd egy percre belemerítem, hogy meg tudjam őket hámozni. A paprikákat egy nejlonzacskóba teszem, lezárom, és hagyom pár percig. Közben a padlizsánt és a fokhagymát megfosztom a héjtól és a szártól, és egy nagy vágódeszkára teszem. A paprikát kiveszem a zacskóból, meghámozom, kimagozom, és a húsát a padlizsánhoz teszem. Végül a paradicsomot is kiveszem a vízből, meghámozom, mehet a többihez. Egy nagykéssel az egészet felaprítom, és egy keverőtálba teszem. Már csak ízesítenem kell a sóval, a borssal, a római köménnyel, a citrom levével, a tahinivel, a kimagozott, felaprított chilivel és a durvára vágott zöldfűszerekkel. Végül rálocsolom az olívaolajat, az egészet jól összekeverem, lehűtöm, és tálaláskor pitával, joghurttal, kevés zöldfűszerrel kínálom. Paleosok elégedjenek meg a zöldfűszeres dekóval! Esetleg küldjék még meg gránátalmával...
Éva