SPOOON 1-2-3

Kislány-nagylány

2012. szeptember 13. - Bezzegh Éva

Az idei nyári szünetnek köszönhtően megismertem a magyarok istenét: hogy milyen az, amikor napi 10 órában többnyire egyedül, de persze párhuzamosan, kvázi egyszerre kell gondozni, etetni, kompletten ellátni, szórakoztatni, tanítani, nevelni, vígasztalni, szeretgetni két gyereket. Méghozzá két különböző korú gyereket. (Tegyem hozzá, hogy Apa azért nagyon komolyan kivette a részét a feladatokból, amikor csak tudta.) A nagylányom hatéves lesz, a kicsi még csak tízhónapos. Nyilván más gondoskodást igényel a kettő, más figyelmet, más foglalkozást, más kaját. ...És akkor a frontok, fogzás, mozgásfejlődési ugrások, teliholdak, miegymás okozta problémák, a nem evés, nem alvás a kicsinél persze még tuningol az adott helyzeten. Sok előnye megvan a nagy korkülönbségnek, de hátránynak a teljesen eltérő feladatkör mindenképp felsorolható. Ilyenkor picit irígylem is a kicsi vagy nulla korkülönbséggel született gyerekek szüleit, akiknél a gondozás, a nevelés azonos szintje és a gyerekek egymással való eljátszásának képessége azért sok terhet levesz a szülő válláról... másik oldalról meg nyilván ugyanez hozzátesz (ikresek, akikből jelenleg vagy nyolc vesz minket körül, a "hozzátesz" rész vonatkozásában azért jelentősen előnyben - ebbe inkább bele sem gondolok). 

A sokhetes gyakorlásnak hála, mára egész jól belejöttem az azonos alapanyagokból kétfélét rutinjába, úgyhogy lassan ebből is összeáll egy repertoár. Ez talán segítség lehet azoknak a kismamáknak is, akik napközben magukról és a babáról, esetleg egy/több nagyobb testvérről, vagy nap/hét végén a családról kell, hogy gondoskodjanak, és a legkisebbet is a közös asztal, közös étel mellett szeretnék tudni.

ZSÁLYÁS-KECSKESAJTOS CÉKLARIZOTTÓ ROZÉ KACSAMELLEL

hozzávalók (gyermek és felnőtt számára)

1 fej vöröshagyma

1 zellerszár

10dkg kerekszemű rizs

2dl száraz fehérbor

5dl zöldségalaplé (bio leveskockából)

20g vaj

3 gerezd fokhagyma

10dkg parmezán sajt

1/4 citrom leve

1 nagy cékla

6-8 zsályalevél

20g krémes kecskesajt (elhagyható, ha valaki nem szereti)

hozzávalók (babának)

cékla

1/2dl 100%-os, szűretlen almalé

1 púpos evőkanál rizspehely (én Hollét használok)

1ek reszelt parmezán vagy gouda/edami/trapista - csak adalékmentes legyen esetleg egy pici még a kecskesajtból

1 nagy zsályalevél

a kacsához (elhagyható)

1 nagy kacsamell

1ek

A kacsát napokkal a sütés előtt besózom. A sütés napján a bőrös felével a legalacsonyabb lángon 20 percig sütöm egy oldalon minden zsiradék nélkül, hogy a bőr alól a zsír kiolvadjon, és a bőr megpiruljon. Közben a két céklát meghámozom, felkockázom, és egy párolóedényben vízgőz fölött puhára párolom.

Amíg a cékla párolódik és a kacsa sül, elkészítem a rizottóalapot az itt leírtak szerint - a hagyma dinszteléséhez viszont most olaj helyett a kacsából kisülő zsírt használom.

20 perc elteltével a kacsa alatt a lángot maximumra veszem, és 2-3 percig sütöm a másik oldalát, majd sütést követően egy alufóliába csomagolva pihentetem a konyhapulton a sztéket vagy 10 percig, hogy a saját gőzében rozéra készüljön.

Amikor a cékla megpuhult, lecsöpögtetem, kettéválasztom, majd az egyik felét egy késsel durván felaprítom, és jól elkeverem a rizottóalapban a kecskesajttal és az apróra vágott zsályával együtt. Azonnal tányérokba szedem, a kacsamellett felcsíkozom, egy csík kivételével elrendezem a rizottók tetején, parmezánforgáccsal zsályalevéllel díszítem.

A megmaradt kacsadarabot a babának hirtelen még jól átsütöm, felkockázom, hogy a robotgép jobban vigye, majd a cékla másik felével, a hideg almalével és a zsályalevéllel krémesre leturmixolom, belekeverem a sajto(ka)t valamint a rizspelyhet, és ha még mindig szükséges, hagyom hűlni kicsit, ha nem, kínálhatom a nagyokéval rögtön.

Jó étvágyat!

Éva

Hjah! ...És a végeredmény: fullgenerál ebéd után a legkisebbik gyereken ...és a lakáson.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7118089910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása