SPOOON 1-2-3

Mert ezt is lehet hova fokozni

2012. augusztus 19. - Bezzegh Éva

Reggelizni muszáj. Tudom, mégsem teszek így. Általában reggel egy tejeskávé csúszik, más semmi. Kivételt képeznek a hétvégék vagy a nyaralás - akkor sem állok neki főzni, de örömmel veszem, ha elém tesznek egy megpakolt tálcát. Narancsdzsúz, croissant, vaj, sajt, rántotta - a klasszik kombóra bukom, nem vagyok oda a müzliért, joghurtért, felvágottakért.

Rántottát mindenki tud csinálni, felesleges is szót fecsérelni rá. Vagy mégsem? Lehet, hogy létezik a rántottának egy olyan elkészítési módja, ahol a legjobb formáját hozza, új ízekkel gazdagodik, pedig semmilyen titkos hozzávaló nem kerül bele? Persze, hogy létezik.

A tökéletes rántotta gőz fölött készül, vajjal és sóval, legfeljebb egy csipet borssal. Ennél több nem kerül bele. A fehérje és a sárgája a serpenyőben különböző hőmérsékleten szilárdul meg, ízeik szétválnak, nem lesz homogén a végeredmény. Nem így a gőz fölött: a folyamatos kevergetés és a relatív alacsony hőmérséklet lehetővé teszi, hogy lágy, krémes, napsárga, meglepően ízletes rántottát kapj.

RÁNTOTTA - GŐZ FÖLÖTT KÉSZÍTVE

kell hozzá


tojás

 

tojásonként 1 dkg vaj

A tojást verd habosra (ha van türelmed, lehet külön a fehérjét és a sárgáját, így még levegősebb lesz). Forralj vizet egy kis lábosban, illessz rá egy fémtálat, ami a vízbe nem ér bele, de a gőz forrón tartja. Olvaszd fel a vajat a gőz fölött, majd öntsd hozzá a tojást. Sózd meg kicsit, kevergesd folyamatosan, amíg krémes állagúvá nem válik. Egy kis tört bors nem árt neki, gasztroőrültek néhány szelet hajszálvékony szarvasgombát is szórhatnak rá.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7718089894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc 2012.08.23. 18:22:58

Izlések és pofonok. Számomra ez a "rántotta" messze van a tökéletestől, pláne a rántottától.

rpeter 2012.08.23. 18:54:23

Megpróbál(hat)om, de csipetnyi tejjel homogénné keverve
ugyancsak remek lesz!

Spooon 1...2...3! 2012.08.23. 20:30:59

Feri, a véleményed elfogadom, magyar elnevezés híján maradt a "rántotta" elnevezés. Ha létezik egy ehhez az elkészítési módhoz kötött terminus technicus, beleírom a posztba - engem is érdekel. (Á)

Spooon 1...2...3! 2012.08.23. 20:34:44

Peti, nekem az a tapasztalatom, hogy ha tejet keversz a tojáshoz, akkor sütés közben kiválik belőle a víz - vizes, elázott lett nálam a rántotta. Ezen liszt hozzáadásával gondolnék segíteni, de akkor az meg már inkább omlett. Fogalmi dugóba keveredtem!? (Á)

spirtek 2012.08.24. 04:40:38

Annyit azért hozzátennék, hogy ez a rántotta, croissan vaj sajt dolog Magyarország 90%-ának ünnepi ebéd lenne! Nagy a pofa, meg a menőzés... Utálom az ilyen újgazdag libákat, akik azt hiszik, hogy leírják, hogy mit esznek és már menőnek hiszik magukat.

SWaky 2012.08.24. 07:18:56

Spirtek: azért ez kicsit szánalmas hozzászólás volt :D El sem olvastad a cikket, mert különben tudnád, hogy Ádám van aláírva. És azt is, hogy minden reggel tejeskávét iszik és nyaraláskor eszik esetleg ilyet reggelire. De mindegy... Örülök, hogy neked nem futja tojásra, de Internetre igen. És még szabadidőd is van... Csodálatos :)

Veg 2012.08.24. 11:01:47

Jujjj! Hát a tökéletestől a távolság ugy kezdődik, hogy vaj... Ez max külföldön tökéletes... A vajat a kenyérre kenem, sütésre olaj vagy állati eredetü zsiradék...

Lujza 2012.08.24. 13:05:39

Veg: hááát szerintem a vaj is elég állati eredetü zsiradék...... :)

krisz 2012.08.25. 21:03:54

a rántotta nekem így kezdődik: tojás,sajt,hagyma, ja és nem krémesre, hanem jól átsütve megszórva őröltpaprikával!
süti beállítások módosítása