Reggelizni muszáj. Tudom, mégsem teszek így. Általában reggel egy tejeskávé csúszik, más semmi. Kivételt képeznek a hétvégék vagy a nyaralás - akkor sem állok neki főzni, de örömmel veszem, ha elém tesznek egy megpakolt tálcát. Narancsdzsúz, croissant, vaj, sajt, rántotta - a klasszik kombóra bukom, nem vagyok oda a müzliért, joghurtért, felvágottakért.
Rántottát mindenki tud csinálni, felesleges is szót fecsérelni rá. Vagy mégsem? Lehet, hogy létezik a rántottának egy olyan elkészítési módja, ahol a legjobb formáját hozza, új ízekkel gazdagodik, pedig semmilyen titkos hozzávaló nem kerül bele? Persze, hogy létezik.
A tökéletes rántotta gőz fölött készül, vajjal és sóval, legfeljebb egy csipet borssal. Ennél több nem kerül bele. A fehérje és a sárgája a serpenyőben különböző hőmérsékleten szilárdul meg, ízeik szétválnak, nem lesz homogén a végeredmény. Nem így a gőz fölött: a folyamatos kevergetés és a relatív alacsony hőmérséklet lehetővé teszi, hogy lágy, krémes, napsárga, meglepően ízletes rántottát kapj.
RÁNTOTTA - GŐZ FÖLÖTT KÉSZÍTVE
kell hozzá
tojás
tojásonként 1 dkg vaj
A tojást verd habosra (ha van türelmed, lehet külön a fehérjét és a sárgáját, így még levegősebb lesz). Forralj vizet egy kis lábosban, illessz rá egy fémtálat, ami a vízbe nem ér bele, de a gőz forrón tartja. Olvaszd fel a vajat a gőz fölött, majd öntsd hozzá a tojást. Sózd meg kicsit, kevergesd folyamatosan, amíg krémes állagúvá nem válik. Egy kis tört bors nem árt neki, gasztroőrültek néhány szelet hajszálvékony szarvasgombát is szórhatnak rá.
Ádám