SPOOON 1-2-3

Tücsöktücsöktücsöktücsöktücsök

2012. július 06. - Bezzegh Éva

Ha lehet kedvenc éttermet megnevezni, nos, nekem a Kistücsök az. Nem azért feltétlen, mert nincs még egy étterem, ami ennyire levenne a lábamról a menüjével, a tálalással, a környezettel és a vendéglátással, amit a tulaj személye garantál... Van még étterem - ugyan rettentő kevés -, ami hozza ezt a színvonalat. Mégis a Tücsök az egy szerelem. Hisz a Tücsökbe akkor megyünk többnyire, amikor nyár van, ha nyár van, akkor pedig Balaton! A balatoni nyár a tó vizével, a pihenéssel, a pancsolással, a vitorlázással, a rengeteg családi és baráti programmal a magyar tenger körül, a vízparti naplementékkel a legnagyobb életérzés. Ezt fejeli meg a Tücsök egy-egy nap végén, amikor a víztől tikkadtan és a naptól izzó bőrrel átadjuk magunkat az általa nyújtott símogató gasztoélményeknek. Már amikor a begördülünk a parkolóba, elindul a nyálelválasztásom, aztán átlépjük a küszöböt, Balázs repül üdvözölni, én pedig már a hétvégi ajánlat táblát fürkészem. Már szinte kívülről tudom az étlap standard részét - végig is ettem szinte az egészet -, ezért az asztalnál ülve, menüvel a kezemben általában a szezonális-regionális kínálaton legeltetem a szemem. (Az aktuális kedvencem a házi füstölésű pisztráng céklás tormahabbal... a látvány sem mindennapi.) Akármit is találok az épp aktuális szezonban, a favorit, a mindig viszatérő fogás, a számomra százszázalékosan Tücsökeledel az az elnyűhetetlen kovászosuborka krémleves. Az micsoda egy evidencia, mégis mekkora egy találmány! Nemrég az egyik hétvégi kirándulásunk alkalmával két, még "Tücsökszűz" családot vezettünk be a Csapody család képviselte kulinária világába. Az ajánlásomat kérték a menü kapcsán, így természetesen megkóstolták az uborkalevest. Hatott rájuk... mint mindenkire. Rám is. Ebből született ez:

JEGES KOVÁSZOS SPÁRGALEVES FORRÓ PÁRMAI ROPPANCCSAL

hozzávalók

1/2kg kovászos spárga (elkészítese itt)

2dl kovászos spárgalé

2dl zöldség alaplé

2dl zúzott jég

1ek méz/nyírfacukor

díszítéshez natúr joghurt, aprított friss kapor, pármai sonka (elhagyható), esetlegg pár csepp tökmagolaj

A leves hozzávalóit egy turmixgépben pár perc alatt krémesre turmixolom, tárolódobozba teszem, és tálalásig hűtőben tartom. Tálalás előtt nem sokkal egy sperpenyőben ropogósra sütöm a sonkát. A levest tányérokba merem, csöpögtetek rá a joghurtból, esetleg a tökmagolajból, meghintem a kaporral, és a forró sonkát vagy egyszerűen beleállítom, vagy rámorzsolom a levesre. 

Kellemes hűsölést!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4218089864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása