SPOOON 1-2-3

Megunhatatlan

2012. június 13. - Bezzegh Éva

Amióta a szűzpecsenyét a párommal megismertettem, nem tudom elégszer az asztalra tenni. Akár melegen, akár hidegen, de mindig főszereplője az adott fogásnak, amiben tálalom. Ennél fogva nálam a nagybevásárláskor rendszeresen kerül 2-3 szűz a kosárba, ami aztán a fagyasztóban várja meg, hogy egyenként felhasználjam. A szűzérme több okból remek választás: először is nagyon jó mindőségű hús, a sertés "bélszínje", azaz a gerinc melletti legnemesebb húsféle. Másodszor egy váratlan vendégséget is megment, mert hamar kiolvad, egyben sütve sztéket varázsolhatunk belőle minden előzetes pácolás nélkül percek alatt. Harmadszor minden nemű köret jól passzol hozzá a zsenge zöldektől a nehezebb szénhidrátokon át a gyümölcsökig, így alkothatunk kedvünkre. Negyedszer pedig az ára is megfizethető szemben a marhabélszínével. Ha ennyi nem elég indoknak, hogy vegyétek, hát egy recepttel több, a továbbiak pedig a "szűzérme" címszó alatt.

MENTÁS CUKORBORSÓ-SPÁRGA SALÁTA SZŰZÉRMÉVEL ÉS FETASAJTTAL

Ennek a fogásnak a másik kifinomult főszereplője a cukorborsó. A zsenge tavasz-nyári étkek üde, roppanós, édes színfoltja. Nyersen, hőkezelés nélkül is hüvellyel együtt fogysztható. Édes íze miatt a gyerekek is könnyebben megszeretik, ami hasznos, mert tele van A-, különféle B-, és C-vitaminnal, emellett magas a folsav-, vas-, cink- és foszfortartalma, tehát Kismamáknak, szoptatós anyukáknak is különösen ajánlott.

hozzávalók

a húshoz

egy szűzérme

bármilyen pác (én most olívaolaj, vörösborecet, fokhagyma, kakukkfű és cayanne bors keverékét használtam)

a salátához

200g cukorbosró

100g zöldspárga

100g fetasajt

1 csokor menta levele

1/2dl higeden sajtolt olaj (én szőlőmagolajat használtam, de lehet simán olíva vagy akár tökmag, de még dió vagy szezám is, ha pikánsabb ízt szeretnék)

1 lime leve

frissen őrölt bors

gránátalma

Előző nap elkészítem a húst. Ehhez a pác hozzávalóit elegyítem, beleforgatom a hst, hogy mindenütt bevonja, és már süthetem is vagy vasserpenyőben, vagy faszénen, minden oldalát 3-5 percig. A sütést követően a szüzet alufóliába csomagolom, és szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem felhasználásig. Gyönyörű rozé lesz szeleteléskor.

A saláta elkészítéséhez teszek föl vizet egy edénybe, és alágyújtok. Amíg a víz melegszik, a borsók szárát lecsipkedem, a spárgák fás végét letördelem, a zöldségeket megmosom, a cukorborsót egyben, a spárgát ötcentis darabokra vágva teszem a vízbe blansírozni. Ez annyit tesz, hogy legfeljebb 1-2 percig hagyom a forró vízben (vagy gőz fölött) a zöldséget, majd jeges vízbe dobom. Így mind ízben, mind állagban, mind pedig színben megmarad a frissessége, és a vitaminkészlete sem lesz oda a zöldeknek. A borsót és a spárgát lecsöpögtetem.

Már csak az összeállítás van hátra. A zöldségekből egy-egy halmot teszek a tányérokra. A fetából szeletelek vagy morzsolok rá, majd megszórom a kupacot felcsíkozott mentalevéllel, megöntözöm az olajjal és facsarok rá a lime levéből. Végül félcenti vékonyra szelem a húst, amivel megkoronázom a salátát. Hogy fokozzam a szín- és ízhatást, gránátalmamagokkal fejezem be a művet. 

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr9218089842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása