SPOOON 1-2-3

Káposzta meg tészta

2012. május 29. - Bezzegh Éva

Ismét a hűtőben megbúvó maradék alapanyagok indították be a fantáziám: volt egy fél káposztám meg egy guriga leveles tésztám. A káposztás rétesért odavagyok, valami ilyesmi lebegett a szemem előtt, de persze az ízesítés nem a megszokott módon történt. Én ugyan ebédre főztem, gyors vendégváró falatnak tökéletes - 20 perc munka sincs vele.

A jalousie-ról már írtunk; a "zsalu" szavunkra nem véletlenül hasonlít, gyökere ugyanaz a szó, a francia jalousie (féltékenység). A Közel-Kelet háremhölgyeket féltékenyen rejtő áttört ablaka él tovább az árnyékot adó zsalugáter formájában (fenêtre jalousie) - ez utóbbi formája adta az ötletet ehhez az ételhez.

KÁPOSZTÁS MINIJALOUSIE

kell hozzá

egy fél káposzta

egy guriga konyhakész leveles tészta

1 fej vöröshagyma

füstölt tofu (DM-ben kapható bio) vagy bacon

2-3 gerezd fokhagyma

2-4 evőkanál juharszirup

egy friss chili

egy pohár tejföl vagy joghurt

(friss) kakukkfű

1 tojás sárgája

Olajon serpenyőben párold meg a felkarikázott vagy -kockázott hagymát, majd add hozzá a füstölt tofut (vagy bacont). Pár perc pirítás után a reszelt káposztát, zúzott fokhagymát és a kimagozott, felparított chilit is borítsd hozzá, sózd meg, párold puhára. Amikor már majdnem kész, törj rá borsot, és keverd hozzá a juharszirupot. Hagyd kicsit hűlni.

A leveles tésztát tekerd ki, majd vágd 8-10 egyforma téglalapra. A lapok egyik felére halmozz egy evőkanál káposztát, majd hajtsd rá a bevagdosott másik felét. Kend meg tojássárgájával, szórd meg nagyszemű sóval és mehet a 220 °C-ra előmelegített sütőbe, légkeverés nélkül. 10-15 perc alatt megsül.

Keverj tejfölhöz vagy joghurthoz friss kakukkfüvet, ez lesz a mártogatós.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr5018089826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása