SPOOON 1-2-3

Könnyű nyári fogás

2012. május 10. - Bezzegh Éva

Bár a hétvégére kimondottan rossz időt jósolnak, egy kis nyáridéző kényeztetés belefér: kényeztetés az ízlelőbimbóknak, mert kellemes az összahatás, kényeztetés a testnek, mert egészséges, és kényeztetés az alkotónak, mert 10 perc az egész, ráadásul nagyot lehet vele tarolni családi vagy vendégkörben.

CITRUSOS LAZAC PÓRÉS-FEHÉRBOROS SPÁRGAKRÉMMEL

hozzávalók

a lazachoz

4 lazacderék

1/2 citrom leve és héja

1/2 lime leve és héja

1ek

1ek citrombors

4ek olívaolaj

a spárgakrémhez

1 csokor spárga

1 szál póréhagyma

1dl fehérbor

2 kaffir lime levél

friss bors

1/2tk nyírfacukor

1dl kefír (paleósok hagyják el)

tálaláshoz tökmagolaj, csírák és lime-/citromgerezd

A lazaccal kezdek. A derekekat megmosom, leitatom róluk a vizet, sózom, borsozom, meglocsolom az olajjal. A citrom és lime héját egy citruskaparóval legyalulom, megszórom vele a lazacot, végül ráfacsarom a leveket. Jól összeforgatom a halat a páccal, lefedem, és szobahőmérsékleten érlelem kb. 20 percig.

A spárgakrémhez a spárgákat és a pórét megmosom, megtisztítom, a hagymát hosszában kettévágom, majd félcentis, a spárgát kétcentis darabokra szelem. A bort felforralom, beleteszem a pórét a lime-levéllel. Amikor már majdnem kész, utánaküldöm a spárgát a fejeit kivéve. Innentől már csak két-három percig párolom a zöldeket, hogy minél több vitamint megőrízzek. Amikor a zöldség kész, kiveszem a lime-leveleket, és a párolólevével együtt pürésítem. Felöntöm a kefírrel, sózom, borsozom, ízesítem a cukorral. 

Innentől két utam van: vagy bevágok mindent a hűtőbe, és a lazacot nyersen (a citrusoktól "megfőzve") kínálom majd a kihűlt spárgakrémmel, kevés saláta kíséretében, vagy megsütöm a lazacot, és melegen tálalom mellé a spárgát a fejekkel valamint kevés tökmagolajjal díszítve (én még a ropogósra sült bőré támasztottam a halszeletre, és csírát tettem a tetejére). A magam részéről most a szoptatás miatt még kénytelen voltam az utóbbi megoldást választani, de alig várom, hogy újra nyalkó nélkül ehessem a nyers halakat, húsokat. Ez a fogás nyersen vagy sütve a hűs, savanykás ízei végett istenien üdítő nyári fogás lehet egy borzongatóan friss, hideg fehérbor társaságában.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr2018089800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása