SPOOON 1-2-3

Kencefice

2012. április 27. - Bezzegh Éva

Spread. Így hívják angolul. Minden, ami kenhető, kenyérre, kekszre, bármire, annak "spread" az angol neve. Spread, mint kenni, (el-/szét-)teríteni, kenés, (el-/szét-)terítés. Magyarul erre csak ez a csinált, becéző szófoszlányunk van, hogy kence. Kifejező, de jó volna valami törzskönyvibb is. Aki nyitott egy ötletbörzére a témában, az ide kommenteljen, legyen szíves!

A kencék azért jók, mert végtelen a variálhatóságuk. Lehetnek édesek, vagy sósak. Hagyományos étrendűek kenhetik kenyérre, kekszre, paleók, diétázók zöldségre. Lehet tölteni velük húst, feltekerni, grillezni, lehet mártogatni bele cruditét, grissinit, könnyen szállítható, így sok helyzetben kiment, és villámgyors, finom segítség az éhségre. Más nem kell hozzá, mint valami kenhető tejtermék (állati vagy növényi eredetű, az mindegy), fűszerek, esetleg zöldségek vagy gyümölcsök, húsok, halak. Én most azt az egyik kedvencemet posztolom önállóan, amit egyszer már egy másik, korábban feltett tonhalas sóskasalátával töltött pitareceptemben statisztaként bemutattam. (Ez a pitarecept mellesleg a Kismama magazin legfrissebb számában is fellelhető, illetve idővel a www.babaszoba.hu-n is, ahogy mostantól minden lapszámban és heti frissítéssel a szájton néhány receptem egy, a Kiadóval kötött hosszútávú együttműködés keretében.)

SZÁRÍTOTT PARADICSOMOS, BAZSALIKOMOS SAJTRKÉM

A szárított paradicsom fanyar édessége, édes fanyarsága a hűs bazsalimommal és az enyhén csípős fokhagymával a selymes, szintén savanykás krémkontextusban egyszerű, mégis mennyei nyári ízélményt ad.

hozzávalók

1 doboz natúr sajtkrém (én a Nádudvarit /sajtkrém, nem vajkrém!!!/ használom, mert nincs benne adalékanyag)

1 gerezd fokhagyma

8db olajban áztatott szárított paradicsom

1 nagy marék friss bazsalikomlevél

2ek a szárított paradicsom olajából

igény szerint esetleg chili és kapribogyó

Az összes hozzávalót nemes egyszerűséggel egy robotgépben pürésítem, aztán kenhetem akár a hajamra is. :) Hűtőben lefedve pár napig eláll.

Éva


A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7318089782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrea 2012.05.02. 18:33:27

nálam kenőcs néven fut
:)
süti beállítások módosítása