SPOOON 1-2-3

Harmadik felvonás

2011. május 25. - Bezzegh Éva

A kedd esti menü fogásainak a részletekben történő posztolásában elérkeztem a harmadik felvonáshoz, a főfogáshoz. Amikor a vacsoránál ide értünk, a barátnőm férje megkérdezte, hogy mégis mennyi időt töltöttem ezekkel a konyhában? Lássuk csak: bodzás-gyömbéres eperkrémleves - 20 perc előző nap, labneh zahtarral - 5 perc aznap, narancsvirágvizes-epres zabaglione - 15 perc előző nap, a lenti csirke a körettel együtt 5+5+15 perc aznap. Összesen: 65 perc... durván egy óra. Négy fogásra. Nekem megérte. (Csak már a mosogatógépünk is újra munkába állna, hogy nekem még ne legyen kötelező elfogyasztanom a vendégség után extrában egy feketelevest! ...Hallelujah! Idő közben itt járt a szaki. Este tesztelek!)

Az alábbi recept szintén a kedvenc piknik könyvemből való, amit az elmúlt tizenévben rongyosra használtam. Ez az étel annyira egyszerű, annyira finom, egyben annyira különleges is (nem mellesleg egészséges), hogy nehéz fölülmúlni. Köszönet érte...

PERZSA KESUDIÓS JOGHURTBAN PÁCOLT CSIRKEKEBAB KARAMELLIZÁLT HAGYMÁS KUSZKUSSZAL

hozzávalók

1kg tanyasi csirkemell- vagy csirkecombfilé

a páchoz

100g kesudió

200g görög joghurt (a normál is megteszi)

1 nagy fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 citrom leve

1 púpos tk garam masala vagy egyéb keleti fűszerkeverék

1 púpos tk őrölt római kömény

, frissen őrölt bors

ízlés szerint cayanne bors

a körethez

3ek olívaolaj vagy vaj

3 fej vöröshagyma

1tk méz

1/2kg kuszkusz

1ek

víz

tálaláshoz lime-gerezdek és egy kevés extra görög joghurt

A kesudiót egy száraz serpenyőben megpirítom, közben a húsokat megmosom, és 3x3 cm-es kockákra felvágom. A megpirított kesudiót egy robotgépben megőrlöm, hozzáadom a pác minden többi hozzávalóját, és pürésítem. A kész pácot a hússal alaposan összeforgatom, hogy minden húskockát a fűszeres joghurt jól bevonjon, majd az egészet egy tárolódobozban egy teljes napra, de legalább 4 órára hűtőbe teszem. (Nem baj, ha akár több napot is áll, ha nem úgy alakul, hogy aznap/másnap el tudom készíteni.)

A sütés napján beizzítom a faszenet, a grillserpenyőt vagy a sütőt (utóbbit a legmagasabb fokozatra), és a húskockákat nyársra húzom. Ha faszénen vagy vasserpenyőben grillezem a kebabomat, akkor minden oldalát 6-8 percig sütöm, ha sütőben készítem, akkor 20 percig hagyom bent. (Ha van grill mód, még jobb.) A csirke, pláne a mell, egy nagyon kényes húsfajta, ezért érdemes rá odafigyelni már a darabolásnál, hogy ne legyen túl apró a kocka, de sütésnél is vigyázni kell, hogy a hőfok magas legyen, ugyanakkor sokáig ne hagyjam a nyársat a tűzön, mert nagyon könnyen kiszárad. Idő közben elkészítem a köretet. 

Ehhez a hagymákat megpucolom, félbevágom, vékonyra felszeletelem, és egy seprenyőben, felhevített olajon, alacsony lángon elkezdem párolni. Amíg párolódik, kb. egy liter vizet felforralok. Egy edénybe beleszórom a kuszkuszt, sóval elkeverem, és felöntöm annyi forró vízzel, hogy nagyjából egy-másfél ujjnyira ellepje. Lefedem, és hagyom állni, hogy a kuszkuszszemek megszívják magukat. A hagymához durván negyedóra elteltével hozzáadom a mézet (ami eltelt idő alatt pont a labneht csináltam meg), feljebb veszem a lángot, és a maradék öt percben megkaramellizálom. A kész hagymát az idő közben megpuhult kuszkusszal összeforgatom... mostanra talán a húsom is megsült.

Tálaláskor a kuszkuszt formába nyomkodom, és kifordítom a tányérokra. A kupacok mellé személyenként két-két nyársat passzintok, amihez lime-gerezdeket és egy kevés extra joghurtot kínálok.

Üdítő nyári ízek, sejtelmes keleti beütéssel. Imádni fogjátok!

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8018089582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása