SPOOON 1-2-3

Mi szem-szájnak ingere

2011. május 04. - Bezzegh Éva

A tejbegríz a gyerekek egyik kedvenc eledele - nem csoda, hisz nagyon finom. De ha szemügyre vesszük, miből áll a hagyományosan elkészített tejbegríz, azt már semmiképpen nem állíthatjuk róla, hogy egészséges: az alapja, a tehéntej nem kimondottan emberi fogyasztásra alkalmas táplálék a szervezet számára emészthetetlen laktóz miatt - nem egy ember teljes intoleranicát mutat az irányában, így allergiás reackiókat is produkál (ez nem azt jelenti, hogy akinek nincsenek tünetei, az bírja). A finomított gríz egyfelől finomított, másfelől önmagában nem is feltétlen szükséges a szervezetnek (a paleolit tanok szerint kimondottan ártalmas). A kakaó, amit általában a háztartásokban/közétkeztetésben használnak, kakakóbabot csak hírből látott, ráadásul többnyire cukrozott, és akkor jön mindennek a tetejébe a finomított cukor, az az agyonlúgozott, minden vitamintól és ásványi anyagtól megfosztott, fognyűvő, seggduzzasztó, tökéletesen fölösleges kalóriabomba.

Akkor most hogyan lehet mégis bent tartani a hőn szeretett "tejbepapit" (is) a repertoárban úgy, hogy a gyerekeinknek 6 éves korára ne feketedjen el a fogsora, ne cipeljen már óvodában fölös kilókat, és vitaminhiányos táplálkozás miatt ne köhögje végig az egész telet? Van megoldás.

ALMÁS-FAHÉJAS TEJBEGRÍZ KÓKUSZTEJBŐL, MÉZZEL

Ez a finomság készíthető kókusztejből, zabtejből vagy rizstejből, így nem keverjük az állati fehérjét a szénhidráttal, és egyáltalán: nem viszünk be módosítatlan tejcukrot, tehát az étel könnyen emészthetővé válik. Mézet, nyírfacukrot vagy juharszirupot használunk az édesítéshez, így tápanyagban és ízben gazdag édességet kölcsönzünk a fogásnak. Teljeskiőrlésű grízt használunk, ami kevesebb feldolgozáson esett keresztül, így szintén több tápanyagot tartalmaz a finomított társánál, és végül adunk hozzá friss vagy aszalt gyümölcsöt, esetleg magokat (akkor érdemes juharszirupot használni az édesítéshez), ami által a vitamin sem marad el a reggeliből, végül fahéjjal vagy natúr, jó minőségű kakaóporral ízesítünk. Így minden benne van a tejbegrízben, mi szem-szájnak... és a testünknek is ingere, neki is jó.

Ha már a tejbegríznél tartunk, megosztom egy ide vonatkozó aktuális felfedezésem. A DM-ben, ami egyébként egyre komolyabb biofelhozatallal rendelkezik (pl. a kókusztej és a gríz, valamint az aszaltgyümölcsök is onnan vannak), rátaláltam egy őrült jó cuccra: aszalt gyümölcsös rizsdara. A dobozban 5 csomag van, gyerekporciók, benne 70% rizsdarával és 30% aszalt gyümölccsel (én aszalt meggyeset vettem - az fahéjjal valami isteni lehet, legközelebb azt csinálom meg).

hozzávalók

4dl (1 doboz) kókusztej/zabtej (DM)

10dkg teljeskiőrlésű búzadara (én a biopiacon veszem a Naturgold biogrízt) vagy ugyaennnyi rizsdara

1 nagy kanál méz/nyírfacukor/juharszirup

alma (de lehet körte vagy egy marék aszalt meggy/sárgabarack/szilva/vörösáfonya)

1tk őrölt fahéj

esetleg pluszban darált dió

A kókusztejet/zabtejet közepes lángon fölteszem melegedni egy főzőedényben. Amikor a tej elkezd forrni, hozzáöntöm a grízt (vagy ha rizsdarával csinálom, akkor azt), és egy habverővel csomómentesen sűrűsödésig keverem. Amennyiben úgy döntök, hogy nyírfacukorral édesítek, a kívánt sűrűségig főzöm a grízt/rizsdarát, ha mézzel vagy juharsziruppal dolgozom, akkor sűrűbbre kell főznöm, mert ezzel a típusú édesítéssel vissza fog hígulni kicsit a massza. Bámivel is édesítek, érdemes megvárnom, amíg a tejbegrízem 60-70 fokosra kihűl, mert így amikor hozzáadom a mézet/juharszirupot/nyírfacukrot, annak minden tápanyaga benne marad (magasabb hőfokon szinte teljesen elvész). Végül belereszelem nagylyukú reszelőn az almát/körtét, és hozzákeverem a fahéjat. Igény szerint még darált diót is adhatok hozzá.

Ha friss gyümölcs helyett aszalt gyümölccsel készítem a grízt/rizst, akkor amíg a tej hevül, apróra feldarabolom a barackot/meggyet/áfonyát/szilvát, és kevés vízbe beáztatom. A főzés végén az édesítés előtt keverem a gyümölcsöt a grízbe, és ehhez mérten kevésbé édesítem az ételt, hisz az aszalt gyümölcsök eleve sokat hozzáadnak cukorban.

Emellett készíthetek simán kakaós vagy csokis változatot is. Ha csokisat csinálok, beleolvasztok ennyi tejbe és grízbe 30g jó minőségű (min. 65% kakaótartalmú - én a Sparban veszem a biorészlegen) csokit, édesítek, és meghintem a végeredményt fahéjjal. Ha kakaóssal akarom megörvendeztetni a legkisebbet, akkor natúr kakaóporral szórom meg a kész grízt, és extra mézet csorgatok rá. De önmagában darált diós változatot is főztem már, amikor a grízbe és rá is diót szórok - na, ehhez passzol remekül a juharszirup, ugyanakkor mézzel is isteni. Mennyiféle grízíz, hm?

...És itt a fantázia még szárnyalhat tovább, mert ha ezen gríz/rizsváltozatok bármelyikét egy tortaformába öntöm, és 150 fokon 50 perc alatt megsütöm, akkor ugyan kevés tápanyag távozni fog az ételből, de isteni tortadesszert lesz belőle, amit egy fanyar mézes friss gyümölcsöntet igazán kerekké tud tenni mind ízben, mind vitamintartalomban. (Ld. pl. a Czifray pályamunkánk tavalyról.)

Szóval kedves Anyukák, legyetek bátrak és kísérletezőkedvűek a konyhában! Ha időben változatos és minőségi ízekhez szoktatjátok a csemetéiteket, ők hosszútávon nagy előnyét fogják ennek felnőttként is élvezni úgy egészségben mint konyhakultúráltságban... és nagyon hálásak lesznek Nektek érte.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr718089556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siccike 2011.05.04. 07:26:00

A Kismama Magazin májusi száma révén jutottam el az oldalatokra, és hát nem is értem, hogyan nem sikerült felfedezni eddig ezt a hatalmas kincsesbányát!:-) Gyönyörű az oldal, csodásak a fotók, remek ötletek, élvezetes kísérőszövegek! Rendszeres olvasótok leszek!:-)

Éva_spooon 2011.05.04. 12:44:08

Köszönjük a kedves szavakat, igyekszünk rájuk szolgálni. :) Használd az oldalt egészséggel, és ha érdemesnek gondolod rá, ajánld a barátaidnak is! Bármilyen kérdése, kérésed van a továbbiakban, fordulj hozzánk bizalommal!
süti beállítások módosítása