SPOOON 1-2-3

Közel-Kelet pár percben

2010. november 17. - Bezzegh Éva

Nagyon szeretem a Közel- és Távol-Kelet ízeit. Tradicionális magyar konyhát képviselő háztartsában élő vidéki lányként nem értek el hozzám korán ezek az ízek. Azonban mikor Budapestre költöztem, köszönhetően a hirtelen és tág spektrumban megszaporodott külföldi barátállománynak és a főváros szélesebb gasztronómiai palettájának, gyorsan beavatódtam... Mitöbb, menthetetlen kozmokulinarista lettem. Mindent szeretek, ami a világ konyháját jelenti. A hagyományos magyar konyha remekeit már csak kalandvágyból fogyasztom, leginkább a szülőlátogatásokkor illetve falusi turistáskodva. Ellenben az újragondolt magyar konyhának, amit pl. a Kistücsök is képvisel, hatalmas rajongója vagyok. Ahogy a különböző nemzetek konyháinak is Dél-Amerikától a sokszínű Európán át Ázsiáig. Kimeríthetetlen az ízek, a lehetséges ízkombinációk tárháza. Erre a kijelentésre pedig a fúziós konyha fogalom és gyakorlat létrejötte teszi föl a pontot.

Ha az ember már szerzett némi jártasságot abban, hogy milyen ízek mivel társíthatók, még ha bátor társításnak is hat első blikkre, amit kigondol, akkor érdemes újra és újra kísérletekbe bocsátkozni. Egy iyen nekifutásból megugrott próbálkozásnak lett az eredménye ez a párperces egytálétel.

CITRUSOS, LAZACOS KUSZKUSZ ASZALT SÁRGABARACKKAL ÉS KORIANDERREL

hozzávalók

2ek olívaolaj

2 szál újhagyma vagy két mogyoróhagyma

1 thai citromfű (másnéven fenyérfű)

1/2tk őrölt koriander

1/4tk őrölt kardamom

2 gerezd fokhagyma

1cm friss gyömbér

1 répa

20dkg nyers lazacfilé

, frissen őrölt bors

4db aszalt sárgabarack

1 narancs leve

10dkg kuszkusz (én a Culinarisban kapható teljeskiőrlésű bio kuszkuszt veszem)

1ek vaj

1/4 lime leve

1 csomag korianderzöld

Egy edényben fölteszem az olajat közepes lángon. A hagymát, a répát és a citromfüvet fölaprítom (utóbbit nagyon picikre), majd a korianderrel, kardamommal együtt hozzáadom az olajhoz, és pár percig pirítom, hogy az aromák felszabaduljanak a fűszerekből. A lazacot felkockázom, és a fűszeres répához adom, sózom, borsozom, és szintén lepirítom. Az aszalt sárgabarackot nagyon apróra feldarabolom, a gyömbért és a fokhagymát lereszelem, a lazachoz adom, jól összedolgozom, majd az egészet felöntöm a narancs levével. Az edényt lefedem, és alacsony lángon párolom a tartalmát kb. 5 percig, amíg a répa megpuhul. Közben felteszek vizet forrni. A kuszkuszt szárazon egy másik edénybe teszem, hozzákeverek két csipet sót, majd fölöntöm a felforrt vízzel annyira, hogy egy ujjnyira elfedje, és lezárom az edény tetejével, hogy a kuszkusz beszívja a vizet, és a saját gőzében megpuhuljon. 5-7 perc elteltével a répás-barackos lazachoz hozzádolgozom a kuszkuszt és a vajat. A korianderzöldet pár szál kivételével fölaprítom, és a lime kifacsart levével együtt a kuszkuszhoz adom. Óvatosan de alaposan összeforgatom az ételt, és néhány levél korianderzölddel díszítve tálalom is. 

A lányom egyszerűen imádta!

Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1818089446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása