Ezt az évszakot nem szokás pozitív előjellel emlegetni, pedig annyi szépség van benne. Persze, ha a tipikus őszt vesszük, az valóban borongós, esős, szomorkás - az elmúlás gondolatával szembesít nap mint nap. De ez az ősz más. Ez egy csodaszép ősz. Eső csak elvétve, hogy eszünkbe jusson a közel 20 fokos nappalok mellett, hogy közeleg az év vége. Símogató, lágy napsugarak, amik a járdák fölé boltívként hajló faágakon táncoló megsárgult, barna és bordó színeket öltött levelek szűrőjén át meleg hangulatokkal ársztják el a mellékutcákat. Hihetetlen a színkavalkád: a hegyoldal az évszak minden árnyalatában pompázik, mögötte a vakító kék ég. Varázslatos díszlet! Méghogy az őszt nem lehet szeretni!
...Ami pedig az szezonális kínálatot illeti, nos, a színek ott is vidítanak: az élénk narancssárga tök, a lila szilva, a barna gesztenye, a vörös célka, a méregzöld spenót. Inspiráló.
GESZTENYÉS SÜTŐTÖKLEVES TÁRKONNYAL ÉS JUHARSZIRUPPAL
Meg kell valljam őszintén, a leves gondolata egy rontásból született. T.i. a minap készített tökös-mákos muffinba szánt párolt tök mennyisége duplájára sikerült, kidobni meg nem dobunk semmit, tehát muszáj volt gyorsban döntenem a további sorsáról. Egy megbeszélésre siettem, 5 percem maradt az indulásig: persze, hogy krémleves. Gyorsan fölöntöttem a tököt egy adag alaplével... már csak egy kis fűszer hiányzik bele - gondoltam. De a lével is hasonlóan bántam, mint a tökkel a muffin készítésekor - túlszaladtam a mennyiséggel. Megvakartam a fejem, hogy mivel sűrítsek, hiszen krumplit nem eszem, viszont lemaradni nem szeretnék a fogásról, mikor eszembe jutott, hogy a fagyasztóban van natúr főtt gesztenye. Gondolkozni nem, csak cselekedni volt időm: beleborítottam - lesz, ami lesz... Botmixer... Hmmm... Idális, krémes állag, remek ízházasság. Jó döntés volt. Már csak a fűszerek hiányoztak a teljességhez. Hát, így lett. Melegében le is jegyeztem egy cetlire, hogy hogy készült a leves, hogy meg tudjam Veled osztani, Kedves Olvasó.
hozzávalók
1 répa
40dkg sütőtök (megpucolva, kimagozva kb. 30dkg lesz belőle)
2db bio zöldségleveskocka
1 vöröshagyma
20dkg natúr főtt gesztenye
1ek friss tárkony
1/4tk őrölt szegfűszeg
1/4 szerecsendió
3ek juharszirup
1/4 citrom leve
1.5dl natúr joghurt (paleósok passzolják)
só, frissen őrölt bors
díszítésnek tökmagolaj és tökmag
Egy pároledényben felteszek 1/2l vizet forrni. A répát feldarabolom, a tököt meghámozom, kettévágom, kikaparom a magját, majd felkockázom, és a kettőt együtt fedő alatt 5 percig párolom. Amíg izzadnak a gőzben, a hagymát megpucolom, vízforralóban újabb 1/2l vizet forralok, és a két leveskockát feloldom benne. Amikor a tök és a répa már puha, beleborítom őket a párolólébe, hozzáöntöm a dupla koncentrációjú alaplevet, a gesztenyét, belereszelem a vöröshgymát, és az egészet összeforralom. Amint elkezd gyöngyözni, azonnal elzárom alatta a gázt. Ezen a ponton adom hozzá az eddigiekhez a friss tárkonyleveleket, majd botmixerrel lepürésítem a levest. Az ízesítéshez érve hozzáadom a leveshez a juharszirupot, a citromlét, a szegfűszeget (bátrabbak ötfűszerkeveréket és/vagy garam masalát is használhatnak), belereszelem a szerecsendiót, végül sózom, borsozom. A joghurtot itt is belekeverhetem, de a tálalásnál is díszíthetek vele. Én jelen esetben hozzádolgoztam a leveshez, díszítésnek tökmaggal szórtam meg, és tökmagolajat csorgattam rá.
Éva