SPOOON 1-2-3

Kávé keksz nélkül?

2010. november 04. - Bezzegh Éva

Minden reggelemet egy nagy bögre tejeskávéval kezdem (Nespresso, mi más). Mivel a meleg tej állítólag semlegesíti a koffein hatását, nem fizikai függőségről van szó - a szertartása az, ami hiányozna. Az a tíz perc a reggeli zuhanyozás előtt, amíg elkortyolom a kávét, addig hivatalosan nem kell semmi mást csinálnom; ezalatt csak bámulok ki az ablakon, néha elolvasom a híreket, végiggondolom az előttem álló napot, egy szál semmiben. Meli még alszik, a tévét már csak ezért sem kapcsolom be - csend van.

Micsoda méreg, ha elfogy a tej. Az egésznek lőttek, rémesen indul a nap. Ilyenkor Starbucks vagy hasonló, egy vagyonért, de a biztos túléléshez elengedhetetlen az a latte.

Reggel úgyis inkább az édes dolgokat kívánom, simán lecsúszik egy-két szelet Eszterházy a rántotta helyett. Vagy valami omlós keksz. Gasztrobuzinak lenni persze itt is nehézséget jelent, mert nem jó akármilyen keksz: lehetőleg valami kézzel készült, adalékanyagoktól mentes cumó legyen. Létezik ilyen (már nem is írom le, hogy a Culi...-ban), ugyancsak egy vagyonért. Na nem, azt majd én jobban tudom - házi kekszet ide.

OMLÓS VAJASKEKSZ

a néhány hozzávaló:

25 dkg liszt (nem próbáltam teljes kiőrlésűből, szerintem túl keserű lenne, de cáfoljatok meg)

20+5 dkg vaj (nem margarin)

7 dkg (por)cukor (bármilyen szilárd édesítőszer - mézzel nem próbáltam)

fél zacskó sütőpor

ízlés szerint esszencia (vanília, keserűmandula)

10 dkg keserű csokoládé

Olvaszd fel a 20 dkg vajat folyósra, keverd hozzá a lisztet, cukrot, sütőport, esszenciát. Puha, krémes tésztát kapsz, ezt nyomózsákkal vagy süteménynyomóval adagold vékonyan megvajazott tepsire. 170 °C-on 10-15 perc alatt megsül.

A csokoládét gőz fölött (vagy mikróban, de ezt én nem szeretem) olvaszd meg, add hozzá a maradék 5 dkg vajat. Kevergesd folyamatosan, amíg kézmelegre hűl (azaz temperáld a csokit, így fényes marad, ha visszafagy). Ebbe mártogasd bele a kisűlt kekszek alját, alufólián hűvös helyen pár óra alatt megszárad.

Hetekig eláll, lehet nagyobb adagot csinálni. Én kipróbáltam matchával is (őrölt japán zöldtea), úgy is állati.

Ádám



A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4918089428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorci_spooon 2010.11.05. 10:20:36

omlósz, és milyen jól néz ki!

Ildi83 2010.11.05. 10:30:09

Azt hiszem ez lesz a következő, amit elkészítek majd, köszi a receptet Ádám.

Orsi 2010.11.05. 16:16:05

Sziasztok, erről a kekszről jutott eszembe, van az a régijó, békebeli "sós aprósütemény" - többek közt a Daubnerban is kapható, kimérve, olyan másfélszer másfél centis kis kockák, tetejükön mákkal, sajttal vagy szezámmaggal. Évek óta próbálom rekreálni, de még nem sikerült, nem tudnátok segíteni? :)

Ádám spooon 2010.11.05. 17:56:30

Orsi, a recept megvan, de még nem próbáltam. A 'Gourmandia' című süteményeskönyvben megtalálod. Ha megsütöm, felteszem ide.

Orsi 2010.11.05. 20:10:31

Ádám, zseniális vagy, köszönöm! Nem biztos, hogy be tudom szerezni a könyvet, mert nem Magyarországon élek, de meg fogom próbálni, ha pedig nem sikerül, reménykedem, hogy hamar megsütöd! ;)

Ádám spooon 2010.11.05. 22:00:48

Megtaláltam a receptet. Ez került bele a Gourmandiába, biztos, hogy tökéletes.http://www.desszert.eu/nehezsos

Orsi 2010.11.05. 22:21:01

IGEEEEN, ez az!!! Hálás köszönet érte!!!!!!! :)

Ildi83 2010.11.11. 14:06:19

Megcsináltam, fincsi :).

brigi 2010.11.11. 19:37:35

most sül az első adag, az illata már jó!:) vanília aroma és barnacukor... :)

Ádám spooon 2010.11.11. 23:31:43

Ildi, Brigi, írjatok, hogy milyen fogadtatásra lelt a keksz!

Ildi83 2010.11.12. 20:26:18

Igazán kellemes fogadtatásban volt része a keksznek a családtagok részéről is :). TV nézés közben is tökéletes :).

brigi 2010.11.13. 05:39:16

Mindenkinek nagyon ízlett!! és tényleg nagyon egyszerű volt megcsinálni.
Egy tipp: az olvasztott csokiba is tettem egy kis vanília aromát, isteni a keserűcsoki vanília aromával (az ötlet egy csokitorta receptből van)!:)

Ádám spooon 2010.11.14. 16:32:59

A csokiba a vanília jó ötlet - eleve tartalmaz valamennyi vaníliát minden csokoládé, miért ne turbózhatnánk fel egy kicsit?
süti beállítások módosítása