SPOOON 1-2-3

Indiánnyár-idéző

2010. augusztus 20. - Bezzegh Éva

Idén nagyon későn indult a szezon, hisz szinte egész júniusban a gumicsizma és a kiskabát standard kelléke volt az utcai ruhatárunknak. Ezért és mert a tavalyi tendenciák megismétlődésében bízom, én tüntetőleg próbálom úgy megélni, hogy augusztus 20. ide vagy oda, időjárás szempontjából még csak a nyár közepént tartunk. Ez az oka annak, hogy a fagyireceptjeimet is mostanra időzítem.

A vízpartokon és egyébként mindenütt nyáron, főleg a gyerekek körében óriási sláger a fagylalt. Én borzongva nézem, ahogy a kikötőben, a medence- vagy Balatonparton a több mint fele arányban már 3-4 évesen túlsúlyos gyerekek nyomják magukba az ilyen-olyan márkázott fagylaltpultokból származó gombócokat, jégkémeket, a neonszínű, semmi természeteset nem tartalmazó jégkásákat, stb. Vajon a szülők végiggondolják-e, hogy ilyenkor mit adnak a kisebbeknek, azzal mit pakolnak a kis szervezetükbe, mihez szoktatják őket? Érdemes egyszer egy hiperben egy fagyis doboz vagy egy benzinkúton egy jégkrém csomagolásának az "összetevők" szakaszát végigolvasni: legalább 10-12 adalákanyagot fogunk látni, arról nem is beszélve, hogy minden ilyen "jutalomfalat" rogyásig van a fogainkra, az emésztésünkre és egyáltalán a szervezetünkre káros finomított cukorral. Én mindig úgy szoktam az erre a témára kevésbé fogékony családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek szemléltetni, hogy képzeljék el, hogy az adott étel minden hozzávalójából van egy kupac/tálkányi az asztalon. Vajon melyik hozzávalóba mártanák a kiskanalukat szívesen, és vennék a szájukba: a hidrogénezett növényi olaj, a színezék, a tartósítószer, a maltodextrin, az aszkorbinsav, az állományjavító vajon ott lenne a vonzó hozzávalók között, vagy tisztán csak a gyümölcshöz, a tejszínhez, a csokoládéhoz nyúlnánk?

A süteményeket, fagylaltokat házilag előállítani rém könnyű, és tényleg csak azokra az alapanyagokra van szükség, amit amúgy is magunkhoz vennénk, amit a természet és a nem a kémikusok állítanak elő laborokban. A krémes, amit házilag készítünk, valóban nem fog feltétlenül olyan stabilan állni, mint a bolti, nem biztos, hogy olyan sokáig eltartható lesz, és persze, hogy a fagyi sem lesz  olyan olcsó, mintha a hozzávalóinak a fele hígítás lenne, aminek a kompenzációjára ott a sok mesterséges aroma és ízfokozó. De cserébe egészséges lesz, ami hosszú távon a pénztárcánknak jó, mert nem kell gyógyszerekre, de még vitaminokra sem költenünk, hisz az egészséget táplálék formájában vesszük magunkhoz, és azáltal is őrizzük meg.

Nem kell a gyereket eltiltani a nyalánkságoktól, de ha tudjuk, vegyük az a pár perc fáradtságot, és állítsuk elő mi magunk, hogy aztán nyugodt lelkiismerettel adhassunk nekik belőle, bármikor kérnek. Ez hosszútávú befektetés, amivel a gyerekeink jó ízlését formálva megtanítjuk őket megkülönböztetni a természetest a művitől, az ínyencet a kommersztől - a jóhoz szoktatjuk őket.

HÁZI FAGYLALTOK NEM CSAK GYEREKEKNEK

Az Ikeában biztosan tudom, hogy lehet a fentiekhez hasonló pálcikás jégkrémformát kapni. A képen látható nyusziformákat az Édesanyám vette valamelyik élelmiszer-üzletláncnál, de ha ilyen nem áll a rendelkezésünkre, egyszerű rövidespoharak, muffinformák, kis tálkák vagy műanyagpohárkák is megteszik.

Hozzávalók

Nálam szinte minden gyümölcsfagyi alapja a natúr joghurt és a méz, amihez hozzáadom az összetört vagy lepürésített gyümölcsöt/fűszert, összekeverem - az egész mozdulatsor 1 perc -, és már mehet is a fagyasztóba (ld. a gyömbérfagyi a rebarbaramorzsa mellé korábban). Ettől függetlenül most három típusú fagyihoz írok le receptet összesen 25 féle ízesítésben. Kell hozzá egy turmixgép, ha nagyobb mennyiségben csináljuk, vagy egy kisebb tégelyű robotgép, ha csak pár adagban - amennyiben az sincs, elég egy botmixer... és a formák, amiben fagyasztunk. Ha van további ötletetek, örömmel vesszük.

Joghurt alapú (én a Spar Naturpur biojoghurtját használom), három komponensű fagyik:

Málnás: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott málna összeturmixolva

Szedres: 2dl natúr jogurt, 2ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott szeder összeturmixolva

Ribizli: 2dl natúr jogurt, 2ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott ribizli összeturmixolva

Epres: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott eper összeturmixolva

Áfonyás: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott áfonya összeturmixolva

Barackos: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott barack összeturmixolva

Mangós: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott mangó összeturmixolva

Meggyes: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 marék friss vagy fagyasztott kimagozott meggyösszeturmixolva

Narancsos: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 narancs levével és lereszelt héjával összekeverve

Citromos: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1 citrom levével és lereszelt héjával összekeverve

Diós: 2dl natúr jogurt, 2ek juharszirup, 1 marék dió összeturmixolva (felnőtteknek mehet bele pár csepp rum is)

Banános: 2dl jogurt, 1/2ek méz, 1banán összeturmixolva

Gyömbéres: 2dl natúr jogurt, 1ek méz, 1cm frissen reszelt gyömbérrel összekeverve

Pisztáciás: 2dl natúr joghurt, 2ek méz vagy juharszirup 1 marék sózatlan pisztáciával összeturmixolva

Mákos: 2dl natúr jogurt, 2ek méz vagy juharszirup, 1 marék darált mákkal összekeverve


Joghurt alapú, több komponensű fagyik:

Vaníliás-mazsolás-túrós: 2dl natúr joghurt, 20dkg natúr krémtúró, 3ek méz, 1/2 citrom leve és rezelt héja, 1 marék mazsola 1kk vaníliaesszenciával (nem aroma!!!) összekeverve

Aszalt szilvás-fahéjas: 2dl natúr jogurt, 1ek juharszirup vagy méz, 1cm frissen reszelt fahéj 1 marék aszalt szilvával összeturmixolva 

Aszalt meggyes-mákos: 2dl natúr jogurt, 1ek juharszirup vagy méz, egy marék darált mák 1 marék aszalt meggyel összeturmixolva

Aszalt áfonyás-szegfűszeges: 2dl natúr jogurt, 2ek méz, 1csipet őrölt szegfűszeg 1 marék aszalt áfonyával összeturmixolva


Tisztán gyümölcs alapú, több komponensű jégrémek (sorbet-k):

Mangós-barackos-mentás: 1 mangó húsa, 1 őszibarack, 1ek méz, 2 levél menta (elhagyható) összeturmixolva (könnyítésnek adható hozzá natúr joghurt)

Sárgadinnyés-citromfüves: 1/4kg sárgadinnye szükség szerinti mennyiségű mézzel, 2 levél citromfűvel (elhagyható) összeturmixolva (felnőtteknek mehet bele egy kis vodka is és könnyítésnek adható hozzá natúr joghurt is)

Görögdinnyés: 1/4kg görögdinnye 2 levél mentával (elhagyható) összeturmixolva (felnőtteknek mehet bele egy kis vodka is)

Bazsalikomos-citrusos-málnás: 3-4 friss bazsalikomlevél, 1ek méz, 1 lime/citom/narancs leve, 1 marék friss vagy fagyastott málna összeturmixolva (könnyítésnek adható hozzá natúr joghurt)

Bazsalikomos-bodzás-epres: 1/2dl bodzaszörp, 1/2dl víz, 1 marék friss vagy fagyasztott eper, 3-4 friss bazsalikomlevél


Tejszín- és tejalapú fagyik:

Csokis: 2dl tejszín/kókusztej, 1dl tej/zabtej, 50gr min. 70% kakaótartalmú csoki vízgőz fölött egy edényben összeolvasztva, a végén 2ek mézet hozzáadva

Vaníliás: 2dl tejszín/kókusztej, 1dl tej/zabtej,, 2ek méz egy vaníliarúd kikapart magjával összekeverve

Fahéjas: 2dl tejszín/kókusztej, 1dl tej/zabtej,, 2ek méz 1ek frissen reszelt fahéjjal összekeverve


Tudnivalók:

A fagyikat célszerű kis, gombócnyi, kétgombócnyi adagokban lefagyasztani, hogy könnyen szervírozhatók legyenek akár a fagyasztótégelyükben, akár tölcsérbe vagy tányérra, süti mellé kiborítva. A legjobb, ha fogyasztás előtt egy-két órával tesszük őket a jégre, mert akkor még épp megfagynak, de még a joghurtban lévő víz nem kristályosodik ki annyira, hogy kővé dermessze a fagyikat. Ilyen formán krémesek, és könnyen fogyaszthatók maradnak. Ha már napok óta a fagyasztóban állnak, akkor sincs dráma: kicsit jobban megbomlik a textúrájuk, keményebbek lesznek és állagra kevesbé homogének, ugyan, de ízre verhetetlenek továbbra is. Ilyenkor ha kiveszem a fagyasztóból, egy pár percet hagyom állni, hogy ne törjön bele a fogunk.

További jó töltődést kívánok a nyár hátralévő részére.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4518089344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vica 2010.08.25. 10:49:35

A csokifagyihoz annyit tennék hozzá, hogy én úgy csinálom, hogy a tejszínben felolvasztom az étcsokit, beleteszem a mézet, kihűtöm és aztán HABBÁ VEREM !
Így megy az IKEA-s pálcikás formákba. Sokkal könnyebb lesz az állaga.

Spooon 1...2...3! 2010.08.26. 16:25:47

Ha csinálok itthon fagyit, megfogadom a tanácsot!Adam spooon

Éva_spooon 2010.09.07. 21:42:28

Nagyon jó ötlet. Kipróbálom. ...És sok boldogságot Nektek!
süti beállítások módosítása