SPOOON 1-2-3

Borkorcsolya No. 1, azaz juhtúrós pogácsa

2010. július 06. - Ádám (spooon)

A most következő recept legalább száz éves. Az így elkészülő rágcsálnivaló ehhez mérten nem diétás, de helyes alapanyag-választással lehet egészséges is, nyilván mértékkel. A zsíros pogácsa bor vagy sör mellé fogyasztva világbajnok, vidéki nagyi-féle ízeket generál. Igazi klasszikus. A zsírtól nem kell megijedni, a híresztelésekkel ellentétben kis mennyiségben kifejezetten jótékony.

JUHTÚRÓS POGÁCSA

Hozzávalók:

25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű)

25 dkg túró (fele tehén-, fele juhtúró)

25 dkg zsír (vagy vaj, vagy margarin)

fél zacskó szárított élesztő (kb 3 g)

pici

1 tojássárgája

még 1 tojássárgája a kenéshez

A lisztet, túrót, zsírt, tojássárgáját, élesztőt, pici sót jól gyúrd össze, majd fél órára tedd hűtőbe. Durrantsd be a sütőt 200 fokra. A tésztát nyújtsd ki kb egy centi vastagra és vékonyan kend meg tojással, majd hajtsd félbe. Nyújtsd ki újra, és ismételd meg még párszor a hajtogatást, már tojás nélkül. Végül nyújtsd a tésztát kb. 1 cm vastagra, és szaggass belőle kis pogácsákat. A tetejét kend meg tojássárgájával. A maradék tésztát gyúrd össze, nyújtsd, hajtsd, szaggasd. Sütőpapírt tehetsz alá, de a zsír miatt anélkül sem fog leragadni. Sajttal megszórni ér.

Kb. 15 perc alatt sül készre.

Ha zsírral csinálod, akkor másnapra lesz igazi: levegős és ropogós, ráadásul napokig ilyen is marad. Vajjal vagy margarinnal puhább lesz a végeredmény - viszont hamarabb ki is szárad.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6918089300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorci_spooon 2010.07.07. 13:33:24

Fúúú, de jól néz ki!

Ádám spooon 2010.07.07. 16:25:48

Kösz, Dorci, de már kóstoltad :-) - igaz, a vajas verzsönt.

gmarisk 2010.07.31. 13:42:40

Megsütöttem! és ez volt életem első önálló pogácsája. Nagyon finom lett, köszi a receptet!
süti beállítások módosítása