A reklámban hadováló gyerekkel ellentétben engem a szüleim megtanítottak magyarul, de mivel ezt az ételt csak úgy hallottam a kínai gyorsbüfékben, hogy illato-omlósz cíke, pici cipő, hát én is így hívom.
Bár mindig szarul vagyok a kínai gyorskajáldák után (MSG-intolerancia, bizonyos fokú ételallergia az ízfokozóként használt tetemes mennyiségű nátrium-glutamát ellen), rendszeresen eszem ilyen helyeken, gasztrociki ide vagy oda. A gombá-bámbusz- meg szecuá-cíke mellett az illatos-omlós is nagy kedvenc, amiben ugyan ízfokozó nincs, cserébe tocsog az olajban. Nem vagyunk kijjebb.
Mivel úgy tűnik, hogy a "ne egyél kínait, mert utána rosszul leszel" bonyolult logikai összefüggést férfiagyam táplálékkereső állapotában nem hajlandó feldolgozni, jobbnak látom itthon elkészíteni a kínai konyha remekeit (ha már Tuk-tuk nincs). Ehhez parádés szakácskönyveim vannak, jött is a döbbenet: a kínai kulinária rettentő összetett, és alapvetően semmi köze ahhoz, amit mi itthon ilyen néven ismerünk. A kínai (mind a négy nagy tájegység, de főleg a kantoni) táplálkozást a szegénység alakította: mindent el kellett fogyasztani, ha nem akartak éhenhalni, ergo mindent el kellett tudni ízletesen készíteni. Az alábbi recept viszont nem egzotikus, nem extrém, egy hétköznapi vacsorának tökéletes.
ILLATOS-OMLÓS CSIRKE BÉBISPENÓT-SALÁTÁVAL
Kell hozzá:
fejenként 15 dkg csirkemellfilé
2-5 tojásfehérje (létszámtól függően)
1 citrom
egy kis chili
tojásfehérjénként egy evőkanál kukoricaliszt (más liszttel sem rossz)
1 nagy gerezd fokhagyma
só
A salátához (amibe olyan zöldséget teszel, amit akarsz, ez csak ötlet):
vinaigrette-szósz (olívaolaj, dijoni mustár, balzsamecet, só, bors)
bébispenót (madársaláta, fejessaláta is remek)
(koktél)paradicsom
újhagyma
serpenyőben kicsit megpirított fenyőmag
A csirkehúst vágd vékony, hosszú csíkokra, és egy citrom kifacsart levével megöntözve meg a felaprított chilivel megszórva hagyd állni (akár egy napot is) a hűtőben. Ettől lesz omlós, a savak megdolgozzák (kicsit előfőzik) a húst. Verd habbá a tojásfehérjét, keverd bele a lisztet (össze fog esni, nem para), csipet sót, és nyomd bele a gerezd fokhagymát. Keverd bele a husit, és forró olajban 3-3 perc alatt süsd a csirkecsíkokat világosbarnára. Papírtörlőn csepegtesd le - ha elég forró az olaj, ropogós marad a cucc és nem fog tocsogni.
A vinaigrette-szószhoz ("vinegrett" - az egyik alapvető salátaöntet) keverj össze egy teáskanál erős djoni mustárt (olcsón kapni minden hiperben, a cukros magyart meg egye, akinek két anyja van) sóval, borssal, egy evőkanál balzsamecettel és cseppenként keverd hozzá az olívaolajat, 2-3 decilitert is felvesz. Ezzel öntsd nyakon a salátát.
Ádám