SPOOON 1-2-3

Jó az a krumpli

2015. március 18. - Bezzegh Éva

A burgonya is megkapta az egészségtelen pecsétet: hízlal, sok benne a keményítő, rosszul emészthető.  Ezek nagyrésze nem fedi egészen a valóságot: a krumpli főleg vízből áll és tele van vitaminnal. Elkészítési módtól függően diétába is jól illeszthető.

Az alábbi főzeléket Feri ihlette, persze alakítottam rajta, lágyítottam az ízeken és elvittem egészen thai irányba. Egész más, mint a klasszikus krumplifőzelék, nincs benne sem liszt, sem ecet, sem babérlevél, helyette kókusztej és kaffirlime-levél határozza meg az ízvilágot. Laktattó, mégis könnyű. Eredetileg sült oldalas köretének készült, másnap sütöttem hozzá "bundát"; mi így hívjuk a tojás-zsemlemorzsa fasírtot. Ezúttal kizárólag fehérjét használtam hozzá, így sokkal ropogósabb.

THAI KRUMPLIFŐZELÉK

kell hozzá

a főzelékhez

fejenként 25 dkg enyhén szétfővő burgonya

kb. fél liter kókusztej

egy-két kaffirlime-levél (a reszelt lime-héj sem rossz választás)

egy csipet currypor

a "bundához"

tojásfehérje

teljeskiőrlésű zsemlemorzsa

a sütéshez zsiradék (én hidegen sajtolt napraforgó-olajat használok)

A burgonyát hámozd meg, mosd meg, majd alakítsd téglatestekké: a gömbölyű részeket vagdosd le és dobd a fazékba, ebből lesz a főzelék krémes része. A nyesedéket öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi, majd közepes lángon főzd puhára. Botmixerrel pürésítsd egészen simára.

Miközben főnek a krumplidarabok, kockázd fel a burgonyát: mivel szabályos, hatoldalú téglatesteket csináltál, szép, nagyjából egyforma kockákra tudod vágni. Öblitsd át bő vízben, majd dobd a pürésített alaphoz. Öntsd fel annyi kókusztejjel, ami ellepi, sózd, add hozzá a lime-levelet. Főzd puhára kis lángon (mivel sűrű, könnyen odakap).

A bundához verd kemény habbá a tojásfehérjét, sózd, majd keverd hozzá a zsemlemorzsát. Lágy, de formázható állagot kell kapnod. Korong- vagy henger formában süsd ki bő, közepesen forró olajban vagy zsírban.

Tálalás előtt egy kocka vajat dobhatsz a főzelékbe, de enélkül is nagyon krémes és lágy.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8718090502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása