Az idei paleolitkúrámba, mint az a receptekből látszik, a tervek ellenére még nem sikerült belefognom, ezért megengedek magamnak néhány kenyeres fogást. Ezúttal egy gyerekkori kedvncemhez nyúltam, a tőkehalmájhoz. Azon túl, hogy a tőkehal mája a májakra mindenkor jellemző magas zsírtartalma miatt hihetetlenül krémes textúrájú, az íze természetesen halas, és a máj az olajával együtt - amit a magyar köznyelveben csukamájolajként tartanak számon, ezzel együtt a mi generációnk rettegett gyerekkori vitminforrásaként emlékszünk rá - rendkívül egészséges. "...Régen a csuka mája nagyon nagyra tartott táplálék volt..." - írja a Tápláló hagyományok blog szerzője. Feltételezhető, "...hogy mindenhol a népek a helyi halak máját gyűjthették, erjesztették, majd téli nap- és vitaminszegény időkben ezzel az olajjal tartották fenn saját, vagy a nagy táplálékigényes időkben, mint a fogantatás előtt és a várandóság alatt [...] az anyák és babák egészségét. [...] A hagyományos európai társadalmakban valamikor közönséges étrendkiegészítőként alkalmazott tőkehalmájolaj zsíroldékony A- és D-vitamint tartalmaz, amelyekből a természeti népek étrendjében a mai modern étrendekhez képest tízszer akkora mennyiséget találtak. [...] ...gazdag eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) nevű zsírsavakban is. A szervezet ezeket a zsírsavakat omega-3 linolénsavakból állítja elő..."
TŐKEHALMÁJAS-GRÁNÁTALMÁS KANAPÉ CIKÓRIÁVAL
hozzávalók személyenként
1 szelet kenyér
vaj
1 levél cikória (de endíviával vagy radicchioval is kiváló)
1/2doboz tőkehalmáj
néhány gránátalmamag
pár csepp citromlé
frissen őrölt bors
só
tálaláshoz zöldsaláta
A kenyeret megpirítom, megkenem vajjal. Ráfektetem a jól megmosott cikórialevelet, rákanalazom a tőkehalmájat, meghintem a gránátalmamagokkal, citromot csorgatok rá, megborsozom, és salátalevelekkel körítve tálalom.
Ennyi.
Éva
TORNAI TOP SELECTION SOMLÓI ARANYHEGY OLASZRIZLING 2007
Amennyire egyszerű ez kanapé, annyira sokoldalú/szövevényes bort kíván. A tőkehalmáj olajos textúrája testes, fahordós érlelésű borért kiált. A gránátalmamaghoz és a citromléhez savak kellenek párban, míg a cikória kellemes kesernyésségére is válaszolnia kell a megfelelő bornak.
És a bor, amiben mindez megvan: a Tornai Pincészet Aranyhegy Olaszrizlingje. Legkisebb borvidékünk legnagyobb pincészetének dűlőszelektált bora Magyarország legfontosabb fehér fajtájából, melyet sokféle stílusban találunk meg a piacon, a könnyű fröccsbortól, a testes elegáns sokrétű stílusig. Ez a bor a skála ez utóbbi részéhez közelít/tartozik.
A somlói borvidék kivételes ásványossággal rendelkező borokat ad, amit az olaszrizling fajtára jellemző mandulás kesernyésség még szebben kiemel – ebben az esetben a cikória statisztál.
Az egyetlen probléma, hogy ezután a bor után nehéz továbblépni, így ha nagyobb/szomjasabb a társaság, érdemes rögtön két palackkal készülni.
Anna