SPOOON 1-2-3

Méregtelenítés

2013. március 12. - Bezzegh Éva

Ilyenkor tavasszal minden megújul. Ennek jegyében lomtalanítunk, tavaszi nagytakarítunk, átválogatjuk a gardróbunkat, magyarul igyekszünk megszabadulni mindentől, ami nem kívánatos. Mint például a télen felhalmozott, centik formájában is jól megmutatkozó tartalékok.

Télen a szervezetünk önkéntelenül magára ránt egyfajta páncélt, mintegy felkészülve a hideg elleni védelemre. Egyébként pedig a friss, könnyű zöldségek és gyümölcsök bő választéka híján kénytelenek vagyunk a nehezebb fogásokra hagyatkozni. Jól van ez kitalálva. Ettől függetlenül azért nekünk sem árt a téli hónapok lusta fiesztáit követően egyfajta megtisztulás. Ezt elősegíthetjük egy egy-két napos böjttel, aminek során kipucoljuk a szervezetünkből a benne lerakódott mérgeket. Nem vagyok a nélkülözés híve, a méregtelenítő kúrákhoz sem értek. Hiszem, hogy tartósan karcsúsodni és egészségesnek maradni nem koplalás, hanem a jól megválogatott, változatos étrend útján lehet. Ugyanakkor ha a szervezet jól működik, akkor be-beiktat magának egy olykor egy böjtnapot. A megfelelő folyadékbevitelről ilyenkor sem szabad azért megfeledkezni.

25 évesen, amikor ráléptem a tudatos táplálkozás útjára, és még bőven volt időm magammal foglalkozni, nagyon megválogattam, mit eszem. Akkor még nyilván a koromból, a rendszeres mozgásból és az odafigyelésből fakadóan az anyagcserém is több, mint rendben működött. Megfigyeltem, hogy minden héten volt egy nap, amikor csak inni kívántam, az éhség nem jelentkezett. Hagytam is, hogy a belsőm irányítson, mint a pici gyerekeknél, akiknek még ösztönösen nagyon jól működik a szervezete, tudják mikor, mennyit kívánnak enni. Az én kisebbik lányomnál ez a böjtnap érdekesmód ugyanúgy jelentkezik. Olyankor kiteszi a "Megtelt" táblát: egy falat ételt nem akar magához venni, viszont vagy két liter folyadékot elfogyaszt zabtej, frissen facsart gyümölcslé és tea formájában. Nem is erőszakoskodom vele, mert olyankor sem kevésbé kiegyensúlyozott, mint máskor, remekül gyarapszik, jókedélyű, és még soha nem volt beteg a kis élete 16 hónapjában. Amikor az elkészített reggelire és ebédre is csak rázza a fejét, és mondogatja, hogy "tejti", nincs más dolgom, minthogy meggyőződöm róla, a napi kalóriamennyiség és vitamin bekerül a szervezetébe, ami meg, nos, ...kikerül, az lekerül. :)

GYÖMBÉRES-CITROMFÜVES ALMA-RÉPA-CÉKLA-NARANCS SMOOTHIE

hozzávalók

5 nagy alma

5 nagy cékla

5 nagy répa

5 lédús narancs

1 lime

3cm friss gyömbér

1 rúd citromfű

1 kanál méz

1/2dl olívaolaj

A lime és naracs kivételével a gyümölcsöket, a zöldségeket és a citromfüvet gyümölcscentrifugával kipréselem, a citrusokat citruspréssel kifacsarom, az egészet összeöntöm, a gyömbért belereszelem, feloldom benne a mézet valamint az olajat, és kínálom is. (Utóbbi azért fontos, mert ebben az összeállításban van oylan vitamin, ami csak zsírban tud feloldódni, anélkül nem bontja le a szervezet - pl. a répában lévő A-vitamin.) Ideális esetben van annyi hely a hűtőmben, hogy mindent ott tudok tárolni, így amint elkészül az ital, azonnal fogyasztható, mert az élvezeti értékéhez a hőmérséklete is hozzájárul. Amennyiben hűtenem kell, úgy biztos, hogy a tárolás során lesz vitaminveszteség. Ezért igyekezzünk minél közelebb a facsarás időpontjához bevinni a smoothie adagunkat, hogy minden csepp vitamint és ásványi anyagot tudjunk hasznosítani belőle.

Nemsokára itt vannak a tavaszi zöldek. Lehet egy másik finomságra is hangolódni itt. Egyébként a gyömölcs- és zöldségitalok variálhatósága végtelen. Mostanában bizonyára fogok még csinálni egyszer-kétszer. Igyekszem minden tippemet sorra megosztani.

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr218090102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása