Reggeli kávé mellé, uzsonna gyanánt egy almával ez a keksz hibátlan. Tisztán teljes kiőrlésű lisztből, nyers nádcukorral készül - még egészséges is. Öt perc munka van vele.
DIÓS VAJASKEKSZ
kell hozzá (40-50 darabhoz)
40 dkg teljes kiőrlésű rozs- vagy búzaliszt
20 dkg vaj
egy marék dióbél (kb. 6-8 dkg)
15 dkg nyers nádcukor
egy tojás
késhegynyi só
A dión kívül az összes hozzávalót gyúrd homogén tésztává, legegyszerűbb a robotgép késeire bízni. A diót aprítsd nagyobb darabokra, majd dolgozd a tésztához. Sodorj az egészből kb. 5 cm átmérőjű hengert és tedd a hűtőbe egy órára. A sütőt melegítsd 180 °C-ra, ne használj légkeverést. A hűtőből kivett hengert vágd fél centi vastag korongokra és kis helyet hagyva köztük süsd addig, amíg épp elkezdenek barnulni. Melegen nem finom, másnapra érik be.
Ádám