SPOOON 1-2-3

Risotto ai porcini secchi, azaz rizottó szárított vargányával

2012. szeptember 19. - Bezzegh Éva

Lassan itt a tél (brr), egyre kevesebb a friss zöldség és gyümölcs. Ilyenkor érdemes felduzzasztani az otthoni szárított/aszalt/fagyasztott készletet, ezek a fajta tartósítási módok ugyanis általában nem igényelnek adalékanyagokat. A konzerv már egyel problémásabb, cukrot, sót, tartósítószereket tartalmazhat, érdemes elolvasni a csomagolást. Alma, körte, káposzta, gyökérzöldségek, sütőtök pedig lesz egész télen frissen is.

A spájz most jó adag szárított vargányával gazdagodott, a szüleim hozták Olaszországból - egy jó rizottó készült belőle.

VARGÁNYÁS RIZOTTÓ

kell hozzá

fejenként 8 dkg rizottórizs (arborio)

1 l zöldségleves (kockából is jó)

1-2 gerezd fokhagyma

2-3 dkg vaj

1-2 szárzeller (elhagyható)

fél vöröshagyma

1 dl száraz fehérbor

egy marék szárított (vagy ennek duplája friss) vargánya

2-3 dkg parmezán

egy teáskanál (friss) kakukkfű

A szárított vargányát áztasd forróvízbe fél órára, majd a kiázott levet használd fel a zöldségleveshez (remek az íze, vétek kiönteni).

A rizottó főzéséhez itt olvashatsz tanácsokat Évától, de azért leírom zanzásítva. Vajon párold meg az aprított hagymát és zellerszárat, ezután pirítsd fehéredésig a rizst, majd öntsd hozzá a bort. Ezután közepes/kis lángon kevergesd a rizst folyamatosan, merőkanalanként adagolva a zölséglevest. Kb. 20 perc alatt lesz a rizs al dente, ekkor borsozd, dobj rá még egy kis kocka vajat, reszeld hozzá a parmezánt, és forgasd bele a passzírozott fokhagymát, kakukkfüvet és a feldarabolt vargányát. Sózni nem kell, a leves és a parmezán úgyis elég sós.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr7218089916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása