Méghozzá egy fél kiló darálva. Egyszerűen imádom. A klasszikus megoldások közül "reformában" a mákos gubáért és mákos nudliért (szigorúan krumpliból, ahogy a drága Szűts Zsuzsa néni csinálja) rajongok, de gyakran nem esem neki ezeknek a hungarikumoknak számító ételremekeknek, mert akkor hová lesz a sokéves, hellyel-közzel eredményes formatartás?!
Nem csupán a szó szoros, de átvitt értelmében is mákom van. Az idei évem remek jól indult: kezdetnek leráztuk a hosszú hónapokon át tartó, mérhetetlen gyomorforgató csalódásokkal és felháborító eseményekkel tarkított óvodai átkot, ennek következtében, kvázi pihenésképpen egy teljes hónapot töltöttünk családi körben a megtisztulás jegyében, ami pedig magával hozta, hogy itthon soha nem tapasztalt mértékű harmónia honol. Ezen felül a saját vállalkozás terén beindult a gépezet, és ha nagyon bizakodó akarok lenni, akkor talán a költözés reménye is felvillani látszik. Már csak a megszaporodott baráti programokat hagytam ki a felsorolásból. Szóval megvan a balansz. Ez nagy mák. Ezt és egy-két apróbb pozitív változást megünneplendő, vacsorára a fagyasztókészletből kimenekített spárgából percek alatt kész kapros spárgakrémleves után egy hirtelen ihletésű nyalánksággal leptem meg a Mayokat.
MAZSOLÁS DIÓVAL ÉS MÉZES MANDULÁVAL RAKOTT MÁKOS PALACSINTA ERDEI GYÜMÖLCSÖNTETTEL
hozzávalók
a palacsintához
150g teljeskiőrlésű búza-/zabliszt (lehet finomliszt is, aki úgy kívánja)
100g darált mák
7.5dl zabtej (de lehet normál tej is)
1dl szódavíz
3 tojás
1kk só
1ek méz/nyírfacukor
1/2dl szőlőmagolaj (de lehet olíva is)
a töltelékhez
200g dió
2 marék mazsola
1ek őrölt fahéj
4ek méz/juharszirup
100g szeletelt mandula
1ek méz/juharszirup
az öntethez
200g vegyes erdei gyümölcs (értelemszerűen az év ezen szakában a fagyasztóból)
1dl víz
3ek méz/juharszirup
1tk vaníliaesszencia
A palacsintatésztához a hozzávalókat egy habverővel elkeverem, és hagyom 20 percet pihenni. Addig egy robotgépben a mazsolát a dióval és a fahéjjal eldolgozom, félreteszem. Továbbá a fagyasztott gyümölcsöt a mézzel és a vízzel egy edényben fölteszem, és alacsony lángon 10 perc alatt összefőzöm, kissé besűrítem, vaníliaesszenciával ízesítem.
A palacsintasütő alá bedurrantok max lángon, és a palacsintákat merőkanalanként szép vékonyra kisütöm. Minden elkészült palacsintát rétegezek a következő módon. Az alap egy palacsinta. Amíg a következő sül, addig az előzőn egyenletesen elosztok 3ek mazsolás diót, amit megcsorgatok 1ek mézzel. Jöhet a következő elkészült palacsinta, és amíg a másik sül, erre ráterítek 3ek-nyit a gyümölcsöntetből. Újabb elkészült palacsinta és egy diós réteg. Majd megint egy pala és a gyömölcs, újabb pala és a trükk: középre a mandulapelyhek 2/3-a mézzel megcsorgatva, majd pala, dió, pala, gyümölcs, pala, dió, végül pala és a gyümölcs. Ha a végére értünk, és még maradt palacsintatésztánk, nyugodtan süssük ki, jó lesz megpakolni másnap egy kis fűszeres avokádóval vagy aszaltcseresznyés-diós töltetékkel, házi lekvárral, házi vaníliapudinggal, stb.
Az én kreációmat a maradék mandulapehellyel fejeztem be, és már tálalhattam is. Megvallom, én, aki nem vagyok oda az édességekért, három szeletet túrtam be belőle. (...És ennek ellenére hajnal 2-kor még mindig nem alszom. Ki érti ezt?!)
Éva