SPOOON 1-2-3

..meg egy zsák krumpli

2010. december 03. - Bezzegh Éva

Télen mindig volt egy zsák krumpli a pincénkben. Apu vett egy 50 kilós zsákkal, és az majdnem tavaszig kitartott - a hidegben remekül elállt, nem csírázott, nem puhult meg, és a hideg estéken sokszor volt burgonyás vacsora. Az egyik kedvencem volt a héjában sült krumpli, félbevágva, vajjal, lilahagymával megszórva fenséges lakoma.

Igyekszem azokat a zöldségeket fogyasztani, amelyeket természetes körülmények között, de legalább szabadföldben, itthon termesztenek, és nem a világ túlsó feléről érkezik, tartósítva, éretlenül, génmódosított anyanövényről. A krumpli tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába, évszázadokkal ezelőtt is ez volt az egyik legfontosabb téli táplálék. Remekül példázza a burgonya fontosságát, hogy a 1845-52 között a rossz termés miatt egymillióan pusztultak éhen Írországban és még legalább kétmillióan hagyták el az országot. A krumpli nagyon fontos élelmiszer, s bár például a plaeolit étkezés elmélete szerint nem egészen alkalmas az emberi fogyasztásra, jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Az alábbi recept a vega útkeresésemből született, amely a szétválasztó diétások számára is remek fogás keményítőnapra.

THAI ZÖLD BURGONYACURRY

Kell hozzá:

fejenként 2-3 közepes, főzni való burgonya

zöld thai currypaszta (a lexikonban megtalálod a receptet, de készen is vásárolhatod bármelyik hiperben)

2-4 dl kókusztej

egy fej vöröshagyma

egy evőkanál barnacukor

10 dkg hüvelyes cukorborsó

friss korianderzöld

halszósz

napraforgóolaj

zöld thai chili (extra csípősségért)

egy lime

A néhány evőkanál olajat forrosítsd fel, párold meg rajta a kockákra vagy csíkokra vágott hagymát egy kis barnacukorral. Dobd hozzá a kockákra vágott krumplit és pirítsd körbe. Ha már majdnem puha, borítsd rá a (fejenként egy evőkanál) currypasztát, egy fél percig pirítsd, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a nagyobb darabokra vágott cukorborsót. Kóstolgasd: ha nem elég sós, halszósszal javíts az arányon, ha nem elég csípős, vágj bele zöld chilit. Ha kész, forgasd hozzá a felaprított korianderzöldet és facsard rá a lime levét. Párolt illatos rizzsel tálald.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr4118089472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reni 2010.12.08. 15:03:36

úgyis tervezem a szétválasztó diétát karácsony után... :)

Ádám spooon 2010.12.15. 21:45:56

Neked működik?

Detti 2011.03.30. 09:02:22

ez lesz a mai ebédem! nagyon nyami!

Spooon 1...2...3! 2011.05.02. 17:36:28

Na, Detti, milyen lett?

Éva_spooon 2011.05.02. 20:03:24

Ti nem kapkodjátok itt el a párbeszédet! :DDDDD
süti beállítások módosítása