Télen mindig volt egy zsák krumpli a pincénkben. Apu vett egy 50 kilós zsákkal, és az majdnem tavaszig kitartott - a hidegben remekül elállt, nem csírázott, nem puhult meg, és a hideg estéken sokszor volt burgonyás vacsora. Az egyik kedvencem volt a héjában sült krumpli, félbevágva, vajjal, lilahagymával megszórva fenséges lakoma.
Igyekszem azokat a zöldségeket fogyasztani, amelyeket természetes körülmények között, de legalább szabadföldben, itthon termesztenek, és nem a világ túlsó feléről érkezik, tartósítva, éretlenül, génmódosított anyanövényről. A krumpli tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába, évszázadokkal ezelőtt is ez volt az egyik legfontosabb téli táplálék. Remekül példázza a burgonya fontosságát, hogy a 1845-52 között a rossz termés miatt egymillióan pusztultak éhen Írországban és még legalább kétmillióan hagyták el az országot. A krumpli nagyon fontos élelmiszer, s bár például a plaeolit étkezés elmélete szerint nem egészen alkalmas az emberi fogyasztásra, jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
Az alábbi recept a vega útkeresésemből született, amely a szétválasztó diétások számára is remek fogás keményítőnapra.
THAI ZÖLD BURGONYACURRY
Kell hozzá:
fejenként 2-3 közepes, főzni való burgonya
zöld thai currypaszta (a lexikonban megtalálod a receptet, de készen is vásárolhatod bármelyik hiperben)
2-4 dl kókusztej
egy fej vöröshagyma
egy evőkanál barnacukor
10 dkg hüvelyes cukorborsó
friss korianderzöld
halszósz
napraforgóolaj
zöld thai chili (extra csípősségért)
egy lime
A néhány evőkanál olajat forrosítsd fel, párold meg rajta a kockákra vagy csíkokra vágott hagymát egy kis barnacukorral. Dobd hozzá a kockákra vágott krumplit és pirítsd körbe. Ha már majdnem puha, borítsd rá a (fejenként egy evőkanál) currypasztát, egy fél percig pirítsd, majd öntsd hozzá a kókusztejet és a nagyobb darabokra vágott cukorborsót. Kóstolgasd: ha nem elég sós, halszósszal javíts az arányon, ha nem elég csípős, vágj bele zöld chilit. Ha kész, forgasd hozzá a felaprított korianderzöldet és facsard rá a lime levét. Párolt illatos rizzsel tálald.
Ádám