SPOOON 1-2-3

Egy nyár a Vapiban - első rész

2010. július 11. - Ádám (spooon)

Úgy adódott, hogy a nyáron nincs munkám. A színház bezár, szabadtéri előadásom nincs, fellépések legfeljebb esténként, de mindent összevetve két hónapig totális semmi. Két hétig remekjól elszórakoztam volna: aszalódás az árnyékban, kepirnyelődés a vízben, fröccs már a reggelihez - de tapasztalat, hogy egyhamar beüt nálam a nyári depi. A színház drog, ezt tudjuk, és a semmittevéstől erős elvonási tüneteim vannak már augusztusban. Semmihez nincs kedvem, semmi nem tud feldobni, csak a színpadra tudok gondolni, és alig várom az első napot, mikor dolgozni mehetek.

Ezt elkerülendő, eldöntöttem, hogy idén dolgozni fogok a nyáron. De két (tkp. három) diploma ide vagy oda, melót találni nehéz, főleg olyat, ami legalább minimális szinten passzol a személyes ambíciókhoz. Hamar kiderült: sem művészettörténészre, sem franciatanárra nem nagyon van szükség sehol július-augusztusra. Hopp! És a főzés? Á, papír meg gyakorlat nélkül...

Hirtelen ötlettől vezérelve pötyögtem be a keresőbe: Vapiano, állásajánlat. "Szakácsot keresünk belvárosi éttermünkbe. Szakirányú végzettség előny." Azaz nem feltétel. Gyors önéletrajzírás, személyes találkozó, reménykedés. "Holnap tízre be tudnál jönni egy beszélgetésre?"

Lábremegve léptem be a Bécsi utcai Vapianoba, nyitás előtt egy órával. Juci (aki nemzetközi oktató, Európa újonnan nyíló éttermeiben Ő tanítja meg a tutit) mosolyogva fogad. Beavat a melóba, mit-hogyan. Salátáknál kezdesz, aztán meglátjuk. Közben Krisz, az étteremvezető is befut, Ő is kedves. Van-e kedvem hozzá? Ez beugratós kérdés? Hát perszehogy! "Akkor hétfőn."

A gyomorremegéstől a lábremegést már észre sem veszem. Nincs nagy tökölés, megkapom a munkaruhát, aztán gyerünk. Juci mellett vagyok egész héten, munka közben mindenre megtanít. Ördögi gyorsasággal és precizitással dolgozik. Végtelen türelmes, ha valamit elrontok, kérés nélkül korrigál, utána magyaráz. Áldom a sorsot, hogy a színházban megtanultam az "egy mutatás, egy csinálás" elvét, de azért nagyon kell koncentrálni. A hajtás óriási, öt perc szusszanásnyi idő sincs. A nap végére nagyjából tudom a recepteket.

Nagyon komoly arcokból tevődik össze a csapat. Sokk, hogy szinte mindenki fiatalabb nálam, de ez mellékes. Van itt jogi egyetemista, műszaki menedzser, tanár, magyar-olasz-angol származású polihisztor, gimit félbehagyó, de jóravaló kölyök, és még ki tudja, hányféle előélet - de ez itt mind nem számít. Aki Vapis lesz, azt azonnal befogadják, az onnantól csapattag, mindenki segít a másiknak, maximális a tisztelet a másik iránt, van saját köszönés, óriási alázat a munka és a vendégek iránt. Olyan jó a közösség, hogy már ezért megérte volna nekem a dolog.

És akkor még a főzésről nem is beszéltem. Mintha hazaértem volna. Minden annyira természetes és magától értetődő, mintha valami régen elvesztett dolgot találtam volna meg újra. Az élmény, hogy a Te főztöddel lakik jól valaki, páratlan - még akkor is, ha az alapanyagok és a receptek mindig ugyanazok. Nem mellékes, hogy minden jó minőségű: így azért könnyű jót főzni. Annyira élvezem a dolgot, hogy el sem tudom hagyni a "sort", egy huzamban nyomom végig a 8 óráimat, pedig járna a szünet.

Nézzetek be a Fashion Streetre. Egyrészt, mert óriás leárazások vannak, másrészt ugorjatok be egy könnyű ebédre a Vapiba. Én ott leszek a nyáron.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr6718089308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi83 2010.07.11. 13:38:41

No, akkor így biztosan gyorsabban elérkezik az újabb színházi évad kezdete. Örülök, hogy sikerült találnod egy újabb olyan munkát, amit szeretsz, amihez remekül értesz és ahol jól érzed magad :) és köszi, hogy beszámoltál róla nekünk is :). Sok sikert ehhez a nyári munkához is, de azért pihenj is a munka mellett ;)!

A'la carte Kriszti 2010.07.12. 09:48:29

Nekem törzshelyem :) A bruscetta-s pizza a tuti! Imádom. Tami is imádja! És van etetőszék meg pelenkázó, ami mostanság a jobb helyeken nem divat. Lehet régebben sem volt, nincs tapasztalatom.Mindenesetre most, amikor szükségem van rá, én hiányolom az olyan éttermeket, ahol JÓ az étel, amit a pénzedért kapsz és pici gyerekkel is lehet menni. Na a Vapiano ilyen. Tél vége óta heti, kétheti rendszerességgel megtesszük az Andrássy, Váci utca, Vásárcsarnok utat, gyalogosan. Elterveztem feltérképezem a gyerekbarát helyeket, de inkább nem. A Vapiano nálam mindent visz :) Igaz, én mindig fél 12-12 között megyek, akkor még elviselhető a tömeg és nem kell sokat sorban állni. 12-14 között ellepik, asszem más is tudja mi a tuti :)
A hosszú esszé után, azért sok sikert is kívánok a munkához! Érezd jól magad és várom a további élményeket.

Reni 2010.07.15. 08:48:52

Hát ez tök jó!
Még nem jártam itt sosem, pedig akárhányszor BP-n járok, mindig eltervezem... aztán mindig csak kutyafuttában jut időm egy Culinarisra, vagy Dolce Gastronomia-ra, mert tuti, hogy valami más programi is közbejön (fotózás stb.)
Remélem az egész nyár olyan lesz, amit vársz és (még ha lesz is negatív) többnyire pozitív tapasztalatokkal ugrasz ismét az új színházi évadba.
süti beállítások módosítása