SPOOON 1-2-3

Íz-idő arányban abszolút nyertes

2010. június 30. - Bezzegh Éva

Nekem Jamie egy avatatlan szent. Csodálom a tudásáért, a lelkesedéséért, a lendületéért, a kreativitásáért, a küldetéstudatáért, és azért, mert minden megérdemelt sikere ellenére megmaradt az angol fiú a szomszédból. Legutóbbi csodálatom tárgya egy előadása az egészségtelen táplálkozás és elhízás, mint népbetegség - nem mellesleg a halálozás első számú oka - átfogó témájában, amiben kitér arra, hogy ennek a 21. századi örökségnek az egyik eredője, hogy az élelmiszeripar robbanásszerű fejlődésével a főzés, mint családi hagyomány kikopott: a családok készételeket fogyasztanak, és a most felnövő generáció már alig ismeri fel sok esetben a zöldségeket, gyümölcsöket. Érdemes végignézni (a kép alatt 34 nyelvből magyar felirat is választató). Minden szavával a legmesszebbmenőkig tudok azonosulni.

Nos, Jamie munkásságának egyik oldalról lelkes támogatójaként, másik oldalról még lelkesebb felhasználójaként rengeteg receptjét kipróbáltam már, és építettem be az elkészítésüket évek alatt készségszinten, mert a receptjei tökéletes összhangban vannak a gyorsan zajló, de igényes, ínyenc világommal. Itt egy közülük, amivel mindig hatalmasat aratok akár családi, akár baráti körben "dobom be", pedig nincs mögötte több, mint összesen 10 perc munka.

KOKTÉLPARADICSOMMAL, BAZSALIKOMMAL, FOKHAGYMÁVAL SÜLT OLASZOS CSIRKECOMBOK 

Hozzávalók

4 egész csirkecomb

1/2dl olívaolaj

só, frissen őrölt bors

20dkg koktélparadicsom (vegyesen lehet piros és sárga)

1 nagy csomag bazsalikom

1 egész fej fokhagyma

1 friss piros chili

A sütőt 180 fokra állítom. Egy nagy tálba bedobálom a csirkecombokat (lehet egészben is, de én a gyerek miatt kettévágom... illetve ezúttal szárnyat is tettem a combok mellé), alaposan megsózom őket, borsot őrölök rájuk, meglocsolom az olívaolajjal. A koktélparadicsomokat elfelezem, és úgy adom a csirkéhez, hogy a tál fölött összenyomom őket, kicsit kifolyatom a levüket. Ezután a bazsalikom következik: a leveleket a szárról leszedem, nagy cafatokban beletépkedem a tálba, a szárat pedig késsel felparítom, mehet a többiek után. A fokhagymákat gerezdekre szedem, és héjastól dobom a csirke mellé. Végül a chilipaprikát kimagozom, felaprítom, és hozzáadom a többi alapanyaghoz. (Ettől egy picit sem lesz csípős, ellenben sokkal koplexebb lesz az íz.) Az egész hóbelebancolt alaposan összeforgatom, egy hőálló tálban elrendezem - a combok összeérhetnek, de ne legyenk egymáson -, és másfél órára beteszem az előmelegített sütőbe, hagyom szépen pirosra sülni.

Egy vagy egy fél nappal előre, akár munkába induláskor, is érdemes előkészíteni a húst, és hűtőben parkoltatni, mert így jobban összeérnek az ízek.

Én többnyire fokhagymás, spenótos, joghurtos krumplipürével tálalom.

A kis családom heti egyszer biztos eszik ilyet nem csak az íze, hanem az anyakímélő villám elkészíthetősége miatt is. God bless Jamie!

Éva


P.S.: Közkívánatra a SPENÓTOS-FOKHAGYMÁS KRUMPLIPÜRÉ receptje:

(teszem hozzá, ezt a kaját a lányomnak kreált babaételek egyike ihlette, amire az ő hozzátáplálásának a kezdetén kaptam rá - kicsit "megfelnőttesítettem", és azóta is remekül működik)

Hozzávalók

1/2kg krumpli

1/4kg spenót

3-4 gerezd fokhagyma

1/4 darab vaj

kb. 2dl kefír

, frissen őrölt bors

ha még sütőbe is beteszem, akkor 10dkg reszelt parmezán

A krumplit meghámozom, megsózom, és egy párolóedényben gőz fölött és fedő alatt puhára párolom (ne főzöm, mert így a színe és az íze is jobban megmarad, nem mellesleg gyorsabban elkészül, mintha főzném). Innentől két utam van: vagy a párolórácson már hozzáadom a spenótot és a fokhagymát, és majd együtt pürésítem a végén az egészet a vaj és a kefír hozzáadásával (botmixer vagy turmixgép ideális, mert habosra és krémesre varázsolja a pürét), vagy miután a krumplit a vajjal és a kefírrel lepürésítettem, utólag keverem hozzá a felaprított spenótot és a fokhagymát. Így nyilván, erősebbek lesznek az ízek. A műveletsor végén sózok, borsozok. Ha még nagyon extrára akarom venni, akkor bekanalazom az így vagy úgy elkészített pürét egy hőálló tálba, nagylyukú reszelővel ráreszelem a parmezánt, és grill funcióra állított sütőbe 15-20 percre betolom. Ím, az eredmény:

Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr8818089288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Detti 2010.07.01. 07:45:54

Husikban - még - nem igazán vagyok otthon... csirkemellel is ugyanígy működik?

Éva_spooon 2010.07.01. 08:40:09

A csirkemellel ezen a fronton, azt gondolnám, hogy talán kevésbé érdemes próbálkozni, mert nem lesz olyan szaftos, puha a hús. De ha mégis úgy döntesz, hogy nekiszaladsz, szívesen veszek egy visszacsatolást, hogy milyen lett. Aki a szárazabb húsokat kedveli, valószínű nem bánja meg, ha kipróbálja. Én mindenesetre százszor megcsináltam már tanyasi csirkecombbal, és egész egyszerűen nem tudom megunni!

Detti 2010.07.03. 16:05:15

Mindenképpen kipróbálom mellével, a párom csak azt eszi. Én is comb-párti vagyok :)
Köszönöm! ***
süti beállítások módosítása