SPOOON 1-2-3

Gourmet 2017

2018. május 09. - Bezzegh Éva

Gourmet at its best

Az indulása óta a kedvenc fesztiválunk. Minden évben alig várjuk, hogy a magyar gasztronómiai szcéna legjelesebb képviselővel lehessen egy kicsit bandázni egy nyárindító hétvégén. Az időjárás, évek óta először szerencsére idén a szervezők oldalán állt, végig ragyogóan sütött a nap, bár az eső sem tántorított el eddig sem senkit, hogy fejest ugorjon a kulináris tobzódásba.

Közhely, hogy a Rosenstein vendéglátásban, gegekben példamutató, minden évben viszik a show-t. Miután mindig velük nyitjuk a fesztivált, a második állomás a Borkonyha, Sárközi Ákos szerénységgel fűszerezett zsenialitása levesz a lábunkról. Örültünk idén a Babelnek, a nordic konyha mintájára életre hívtak egy "hungaro-transilvanic" vonalat, amivel egyedülálló színt jelentenek a gasztropalettán. Szerettük Jamie pizzáit (épp nyitnak a Gozsduban), a desszert.neked sütijeit, az Arany Kaviár pelmenyijeit. Mindent, megint.

Legyen 2018. május. Most.

>

Modern menza

A napokban a személyes oldalamra posztoltam egy írást, amelyben arról olvashatunk, hogy egy finn óvoda kezdeményezése nyomán a helyi kormány felvállalta az általuk kikísérletezett edukációs program országos intézményes kiterjesztését és mintegy öt év alatt sikeresen átformálta a gyerekek étkezési szokásait, ezzel együtt párhuzamosan a közétkeztetést is. Nyilván ehhez szándék kell, helyes prorizálás... mert a keretek nálunk is adottak.

Aggasztóak az itthoni adatok már a gyerekek általános egészségi állapotára vonatkozóan is, amin a heti öt tesióra és a chips-adó nyiván nem fog érdemben segíteni. Népbetegséggé lett a II-es típusú diabétesz. Az egyre "rohanó világ" előidézte az élelmiszeripar félkész vagy készételes ágazatának robbanászerű növekedését, ami a multimédia térnyerése révén beállt mozgányszegény életmódot tetézve a tápálkozási szokásaink drasztikus romlásához vezetett. A többség a kényelmes és filléres megoldásokat részesíti előnyben, így egyes otthonokban ha anya/apa nem készen hozza a műanyag szemetet vagy rendeli a tömegkaját, akkor gyakran letudja az étkezéseket egy unalmas felvágottas-sajtos szendviccsel, ne adj isten egy üres kenyérrel, máskor egy mirelit pizzával vagy egy ötperces tésztafőzéssel, egy előrecsomagolt keksszel, sütivel, bármivel... "legalább van valami a gyomrában" felmentést adva magának. Ennek következtében a kicsik immunitása a béka segge alatt, a szülő bosszankodik, hogy már megint szabit kell kivegyen, hogy ápolja a gyerekét, a munkáltató méltatlankodik, de összeségében az egész sztori végén a gyerek szenved: lyukas fogak, folyamatos gyulladások itt-ott, hangulatváltozások, esetleg viselkedési problémák, figyelemzavar, túlsúly, alulteljesítás fizikai és/vagy akadémiai szinteken, végül csúfolódás, kiközösítések, önértékelési problámák, sorohatnám... Ez szinte teljes egészében megelőzhető, ha kellő felelősséggel fordulunk a témához. Mikro- és makroszinteken egyaránt, azaz családi és intézményes viszonylatokban is felelősen járunk el. Nehéz, de nem lehetetlen. Költségesebbnek látszik, de a nap végén jobban jön ki a matek, ha azt vesszük, hogy mind sok orvosi kezelés, mind egy halom gyógyszer, mind adott esetben egy pszichológus évek alatt tetemesre rúgó költségét is megspórolhatjuk tudatosabb döntésekkel, és kevés extra energia- illetve pénzráfordítással. Az edukáció a kulcs. A szülő és a gyerek együttes edukációja. Végtére is a csemetéinkról van szó. 

Volt, hogy nekifutottam a témának. 6 évvel ezelőtt próbaképp kidolgoztam és leteszteltem egy kéthetes programot egy nemzetközi óvoda 40 fős nyáritáborárának 3-6 éves résztvevőin, amit az egészséges és szezonális ételekre alapuló menü megtervezésétől az alapanyagok és konyhai gépek beszerzésen valamint a személyzet tréningjén át az ételek elkészítésig A-tól Z végigvezényeltem. A pedagógusok eleinte vonakodó együttműködésével a tízórai- és uzsonnaidőből a gyerekek számára "kötelező és unalmas rossz" helyett érdekes és szórakoztató közös programot csináltunk: volt, hogy együtt sütöttünk, főztünk, tálaltunk, vagy épp verseltünk, versenyeztünk, körjátékoztunk. Az változások az egészséges ételekre és egyáltalában az evésre való fogékonyság terén megdöbbentő gyorsasággal, kvázi napokon belül beértek: a legválogatósabb gyerekek is nyitottá váltak. A teljes sztorit képpel és írásban végigdokumentáltam, ami nyomán egy komplex tervezetet készítettem, benne étrenddel, oktatási programmal a gyerekeknek (a konyhakertészkedéstől a főzésen át az alapanyagok játékos megismertetéséig), workshopokkal és letölthető szezonális receptekkel a szülőknek, kézikönyvvel a pedagógusoknak, konyhai személyzetnek. Az ovi kezdetben együttműködő volt, a konyhai kisgépeket megvette, a személyzetet, a konyhát és az óvodát a "rendelkezésemre bocsátotta" a kísérletre, de a komplett program implementálását a látványos sikerek ellenére már nem merte megkockáztatni tartva a szülők és a pedagógusok lehetséges ellenállásától és a plusz költségektől, amire egyébként összesen két további beiratkozó gyerkőc egész éves tandíja fedezetet biztosított volna. A két plusz gyerkőc érkezét pedig hiszem, hogy garantálta volna a hírverés, ami az újonnan bevezetett program és a pozitív hozadékai nyomán született volna. Két gyerek tandíja jelentett volna különbséget a mindennapos margarinos felfújt kenyér műanyag sajttal és a szezonális bio smoothie-k, tonhalkrémes rozskenyerek, avokádós mártogatós, helyben sült zöldséges/gyümölcsös muffinok és társai közt. Meggyőződésem, hogy a program sikere pár hónap elteltével nyomonkövethető lett volna a betegség miatti hiányzások csökkenésében, a kiegyensúlyozottabb, kevesebb viselkedési problémát és hangulatváltozást produkáló gyerekeken és egy innovatív gondolkodásáról szárnyra kapott imidzsű intézményen. Nem voltak elég bevállalósak... A program azóta a fiókomban. Megvalósításra várva... Ezekkel a szavakkal kísértem a napokban posztolt, a fent is belinkelt cikket a FB-omon. Azóta számlatan helyről kaptam bátorítást és megkeresést a témában, én pedig nem kizárt, hogy újra felszívom magam, komplett prezetnációvá gyúrom az anyagot, és adom a programot annak, aki vevő rá.

...Mert továbbra is hiszem, sőt, a finn pédán mostmár biztosan tudom: egy fecske is csinál nyarat!

KAPROS-RÉPÁS CUKKÍNIFŐZELÉK PÓRÉHAGYMACSÍRÁVAL ... ÉS KONFITÁLT NYÚLCOMBBAL

 

hozzávalók

a főzelékhez

1/2dl szőlőmagolaj

1/2 póréhagyma

4 gerezd fokhagyma

2 nagy cukkíni

1 alma

1tk

1 nagy répa

2dl natúr joghurt

1 csomag friss kapor

1/2 lime leve

póréhagymacsíra

pár csepp tökmagolaj

a nyúlhoz

lsd. a lent csatolt videó 

Egy rácsos párolóedényt készítek elő. Az aljában közepes lángon felhevített olajon megdinsztelem a felaprított póréhagymát és a zúzott fokhagymát. Ezalatt egy zöldséghámozóval szalagokat gyártok a cukkíniből (a magokig haladok csak) és a meghámozott répából. A hagymákhoz egy nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a másik cukkínit és az almát, beledobom a cukkíniszalagok után visszamaradt, felapríott magokat és végeket. Sózom, elkeverem, majd a párolórácson a reszelt zöldségek fölé helyezem a szalagokat (kevés sóval összeforgatva), és az egész edényt együtt lefedem. Az alul párolódó zöldségekből felszálló gőz pont annyira fogja a következő pár percben hőkezelni a zöldségszalagokat, hogy azok még épp ressek maradjanak. Kb. 2 perc elteltével leemelem a rácsot, benne a szalagokkal, az alatta lévő hagymás-cukkínis-almás alapot pedig a kaporral és a joghurttal valamint a lime kifacsart levével két percig magas fordulatszámon folyamatosan turmixolom. Kóstolok, és szükség szerint igazítók a són.

A nyulat órákkal előtte a videóban leírt hozzávalókkal és módon összepakolom egy tálban és 110 fokon kb. 4 óra alatt megkonfitálom (1:20 percnél ér véget az ide vonatkozó szakasz):

Tálaláskor kész pürét tányérokba öntöm, teszek rá a répa- és cukkíniszalagokból, a kupac tetjére halmozok a nyúlcomb csontjáról lefetjett omlós húsból, a kompozíciót póréhagymacsírával koronázom, végül megcsöpögtetem a tányérokat a tökmagolajjal.

Éva

Reboot 2017

Igen, íme itt van 2017. első bejegyzése! ...És ígérem, nem az utolsó.

Rengeteget főzök az utóbbi egy évben - többet, mint valaha. Talán ez is az oka, hogy már nincs időm, érkezésem dokumentálni minden receptemet. Illetve az is, hogy a család szerint ma már nem mindig meríti ki az általam elkészített fogás vagy menü a szlogenünk első tagjának tartalmi vonatkozásait. Számomra - legalábbis én továbbra is úgy érzem - az egyszerűség az elegancia és az egészség mellett máig a vezérelv a konyhámban, de valóban, esetenként egy hangyányit eltávolodtam a közérthetőségtől itt-ott, vagy technikásabb dolgokba is belevágok, akár a hétköznapokon, mert hajt az új megismerése, a kísérletezés, a fejlődés, a tanulás lehetősége.

Az alábbi recept egy borvacsora zárásaként ötlött fel bennem. Pár éve szokássá vált nálunk - talán már említettem -, hogy tavasszal és ősszel, három-három alkalommal néhányan összeszerveződünk egy-egy 14 fős csapattá, amire Anna, a korábban itt, a blogon is társszerzőként rendszeresen bejelentkező borakadémikusunk tematikus borsorokat állít össze, az érintett régiókról rövid előadást tart, majd végigkóstoltatja a tételeket. Az én feladatom, hogy az általa előzetesen megadott ízjegyek alapján egy öt-hatfogásos vacsoramenüt készítsek elő, aminek az egyes fogásait a borsor adott elemeihez hozzápasszintva tálalok fel az estén. Legutóbb chilei borokat kóstoltunk. A sor végén, az est csúcsboraként egy Purple Angel állt, amire Anna azt mondta, ezt akár magában is kínálná, de ha jobban belegondol, egy pimasz, szedres, céklás, csokis, kávés desszert jól illene hozzá... Nekem nyilván a 'pimasz' volt a hívószó... több se kellett. Kigondoltam, megalkottam a lenti desszertet. Elsőre pont úgy sikerült, ahogy megálmodtam, és a vendégek körében is nagy sikert aratott. Azóta többször készítettem, de még annál is többször kellett leírnom a receptjét és elmagyaráznom: amilyen puccosnak néz ki, olyan egyszerű megcsinálni. Ezennel hát közkinccsé is teszem a mikéntjét.

TRIPLA CSOKIS, KÁVÉS, SZEDRES, CÉKLÁS ZSELÉSÜTI LIOFILIZÁLT MÁLNÁVAL

hozzávalók

1-1-1 zacskó (200g) fehér-, tej- és étcsokipasztilla (én a Lidl Deluxe termékét veszem, mert épp ekkora, kis kiszerelés, de más is jó)

10 zacskó zselatinlap (lap, nem por! - egy zacskóban 6db van)

4ek méz

1ek instantkávé

20dkg fagyasztott szeder (vagy más bogyós gyümölcs)

1 nagyobb nyerscékla

dísznek liofilizált (fagyasztva szárított) málna és gerániumvirág (Metroban kapható - nekem most nem volt itthon)

Egy tepsit kibélelelek azonos méretű vagy kicsit nagyobb szilikon sütőlappal (ezzel fogom majd kiemelni a sütit). Az első réteghez két zacskó, azaz 12db zselatinlapot hideg vízbe áztatok, közben vízgőz fölött egy hőálló keverőtálban 2ek vízzel folyamatos kevergetés mellett felolvasztom a fehércsoki-pasztillákat. A forróvízből kimerek 2.5dl-t, abban feloldom csomómentesen a megpuhult, kifacsart zselatinlapokat, és az egészet hozzáöntöm a megolvadt fehércsokihoz, simára keverem, majd a masszát a szilikonnal bélelt tepsi aljába öntöm, és hagyom megdermedni (ehhez momentán pár perc elég a hideg teraszon). A keverőtálat elmosni sem kell, mehet bele a tejcsoki ismét 2ek vízzel, a keverőtál alatt lévő edényben is pótolom a kimert vizet, és újabb két zacskó zselatinlapot beáztatok hideg vízbe. A procedúra ugyanaz: vízgőz fölött csoki megolvaszt, forró vízből 2.5dl elvesz, abban puha, kifacsart zselatinlap felold, az bele a tejcsokiba, csomómentesen elkever, majd a megdermedt fehércsokirétegre ráönt. Figyelem! Fontos meggyőződni róla, hogy az előző réteg megdermedt, addig nem mehet a következő, mert összefolynak!!! Jön ugyanígy az étcsoki - nem részletezem. A negyedik rétegnél kisebb variálás, hogy ott nem kell csokit feolvasztani, egyszerűen fél liter forróvízben feloldom a kávét, majd a puha, kinyomkodott zselatinlapot, végül a méz felét, ezt öntöm a megdermedt étcsokira. Az utolsó réteghez megint zselatint puhítok, közben kinyerem a cékla levét egy gyümölcscentrifugával, a szedret átpasszírozom, ez mennyiségben kiad kb. 2-2.5dl-t, így egy másik 2.5-3dl forróvízben (összesen a lé fél liter legyen) feloldom a zselatint, elkeverem a szedres céklalével valamint a maradék mézzel, és óvatosan, ahogy az előzőeket, ráöntöm és egyenletesen eloszlatom a megdermedt kávérétegen. Figyelek arra végig, hogy a tepsi, amikor szilárdul egy-egy réteg, ne legyen megdöntve, hogy egyenletes legyen a süti csíkozása. Egy-két óra alatt hagyom összeállni.

Tálaláskor kiemelem az egész sütit, és egy éles késsel egyforma kockákra vágom. Liofilizált málnát morzsolok rá és esetleg megszórom gerániumszirommal.

Sok vendégre elegendő, rém egyszerű, de annál villantósabb ínyencség ez. Még Kiru is meg tudta csinálni.

Éva

Ui: Az alábbi képet egy kedves barátom készítette a desszert debütálásának estéjén - köszönönet neki. 

Jelentés a Balaton-partról

Augusztus 30-át írunk, egy nappal járunk a naptári nyár vége előtt, de még mindig elmondhatjuk, hogy effektív nyár van. Én pedig még mindig a Balaton-parton ülök, egy hajón ringatózva, ahol az egész nyaramat töltöttem a gyerekeimmel valamint a főváros és vízpart között lázasan ingázó párommal. Ezúttal egyedül, belemerülve az aktuális gondolataimba. Bevallom, dacolok. Húzom, ameddig lehet. De nyilván fittyet hány rám meg az ellenállásomra, és feltartóztathatatlanul közeleg az ősz, letartolva a kéket, a zöldet, a forrót, a derűset, hogy ráhúzza egyre deresebb, ködösebb, fakóbb fátylát a tájra. A kikötőben mind gyakrabban hallani reggelente a gondnok gereblyéjének a karcos suhogását, ahogy az elszáradt, lehullott leveleket gyűjti halomba a még rikító gyepről. Ez váltotta le az egy héttel ezelőttig jellemző hangos gyerekzsivajt. A part kiürült. Alig dacol velem valaki a környéken. Nyilván az emberek többsége már vonakodva vagy épp izgatottan, mindenesetre készül, hogy belépjen az újra megnyíló iskolák, óvodák, bölcsödék kapuin kísérve a csemetéit. Én továbbra is itt ülök, és ezt a ponsztot írom a végtelen csendben, ahol tényleg csak a víz hullámzása adja a háttérzajt. Milyen békés is ez...

Nem úgy az elmúlt 2 hónap, ami tele volt kalanddal, baráti találkozókkal, családi kirándulásokkal, dübörgő partikkal, csendes beszélgetésekkel, remek zenei programokkal és gasztrnonómiai élményekkel. Ez utóbbinak csak töredékéért voltam ezúttal magam felelős. Többnyire inkább csak amikor "befogtak". Magamtól ritkábban alkottam ezen a nyáron, akkor is leginkább gyors salátákat, villámregeliket vagy épp sznekkeket a fedélzeten, a Balaton közepén. Ezúttal nagyobb arányban hagyatkoztam az alkalmi vendéglátóink repertoárjára, vagy épp a környék éttermeinek kínálatára. Ezért sem születtek igazán új receptek a nyáron. Tobzódtam a helyi halakban, halászevekben, a nyári gyümölcsökben, zöldségekben: egy házi lecsó Fonyódon, egy bográcsos scampi buzarra Akarattyán, egy bbq oldalas Tihanyban... Körbeettük a Balatont a barátoknál, és sokakat volt alkalmunk nekünk vendégül látni a saját balatoni bázisunkon. 

És ha már a halászlevet említem: itthon nagyjából egyféleképpen jön szembe az éttermi menükön és a hagyományos konyhát művelő házaknál - paprikás halászlé formájában (aztán innentől nyilván van passzírozott és nem passzírozott, harcsából vagy pontyból, tésztával vagy annélkül, korhely vagy nem, de nagyjából ugyanazokon az alapokon nyugszik). Én magam szeretem etéren is a változatosságot, kiváltképp nyáron pedig a frissességet. Halleveket és halat is tartalmazó tartalmas leveseket mutattam már itt a blogon jópárat, ezúttal azonban egy igazán mutatós, színeiben a napsütést, a nyár vidámságát és a szezon könnyedségét idéző variációval készültem, ami talán egy kicsit a segítségünkre is lehet abban, hogy valameddig még kitoljuk a nyarat és együtt dacolhassunk az ősszel.

SÁFRÁNYOS HALLÉ

hozzávalók

2 kb. 30 dekás, könnyen filézhető egész hal (pl. aranydurbincs, pisztráng, )

1l hidegvíz

1 üveg száraz fehérbor

1 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

1 répa

2 zellerszár

1/2 édesköménygumó

2 szem csillagánizs

1ek egész koriandermag

néhány szem egészbors

1 chilipaprika (igény szerint)

1 csipet sáfrány

1 citrom

A halat kifilézem, a filéket sózom, félreteszem, és a halfejet a szálkákkal, a félbevágott hagymával, az egész fokhagymagerezdekkel, az egyik zellerszárral, a megtisztított, felnégyelt répával, az édeskömény felével valamint a csillagánizzsal, korianderrel, bebérral, borssal, sóval együtt a víz és a bor keverékében felteszem főni - magyarul készítek egy alaplevet. Az első forráskor lehabozom a levest, a lángot visszavéve pedig kb. 1 órán át főzöm. Amikor a hallé kb. a kétharmadára redukálódott, leszűröm, visszateszem a tűzre, és a sáfránnyal együtt felforralom. Ízesítem szükség szerint sóval, borssal, kevés citromlevet csorgatok bele. A kész levesben blansírozom a zsülienre vágott zellerszárat és édesköményt (én úgy szoktam, hogy amikor a leves gyakorlatilag kész, elzárom alatta a gázt, és csak akkor dobom bele a gyufaszálra vágott zöldségeket a levesbe, így épp, hogy kap hőkezelést, de még ress marad), majd kiemelem. A forró serpenyőben lepirított, majd felkockázott haszeletekkel együtt mélytányérokba halmozom a zöldeket. A torony köré öntöm a levest, amit végül zellerlevéllel, citromhéjjal, chilivel díszítek. 

Indiánnyarat kívánok, sőt követelek mindannyiunknak!

Éva

Mihez kapjak?

Voltam tegnap Családbarát forgatáson. A tervezett időtartam egy picit lerövidült 90-ről 71 percre, így a kigondolt ételsorból nem tudott minden megvalósulni. Egy, az alábbihoz hasonló fetás céklakrém igen. Csak hogy a reggeliben legyen egy kis változatosság a felvágott-sajt-vaj kombóhoz képest. Nem komondottan tavaszi étel, de annyira szép a színe... és mindenkor finom.

CÉKLÁS OLÍVÁS FETAKRÉM

hozzávalók

1 öklömnyi cékla

1kk

frissen őrölt bors

2ek olívaolaj

1ek szárított oregano

10dkg fetasajt

1/2 mandarin leve

5 szem aprított fekete olívabogyó

A céklát nyolcadokra vágom, a sóval, a borssal, az oregánóval fűszerezem, megöntözöm olívaolajjal, összeforgatom, és egy fóliába zárva 190 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm. A kész céklát egy robotgépben pürésítem, majd belemorzsolom a fetát, hozzáadom a mandarin levét és az aprított olívabogyót, végül villával kicsit tördelve az egészet összekeverem. Pirítóssal kínálom.

Éva

Még nem, még nem, még nem...

Az élelmiszerláncok, a zöldségesek pocain és itt-ott a piacokon már megjelent az eper, de én kitartó vagyok. Addig nem vagyok hajlandó betenni a kosaramba a család kedvencét, amíg az nem hazai és nem szabadföldi termény. Tudniillik az eper napon, kellő hőmérséklet mellett érik meg természetesen, emellett rém érzékeny egy jószág, hamar romlik, könnyen törik. Amit jelenleg kapni lehet, az a legvalószínűbb, hogy mediterrán országokból kerül hozzánk hosszú kamionutakon. A megpakolt fuvartérben pedig vigyázni kell, hogy egy kósza gomba a sok óra utazás alatt oda ne vágja az egész rakományt, ezért mindenféle gombaölő- és tartósítószerrel kell biztosítani azt, hogy az eperszemek épek és "egészségesek" maradjanak. Így, mire ideér az áru és kikerül a polcokra, több benne a méreg, mint a vitamin. Tehát én még várok. Egyre türelmetlenebbül, de kivárom azokat az első pirosló szemeket, amik az őstermelők standjaira kikerülnek a biopiacon. És amíg várok, nosztalgiázom egy tavalyi epres joghurttortarecepttel, hátha ezzel is meg tudom sürgetni a folyamatot.

MÁKOS JOGHURTTORTA FRISS EPERREL 

hozzávalók

3 tojássárgája

1 tojásfehérje

6ek méz

2ek darált mák

kevés vaj

1/2l joghurt

1 rúd vanília

6 zselatinlap

1/4kg eper

A tojássárgáját fehéredésig verem a méz harmadával, majd hozzádolgozom a darált mákot végül beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy kivajazott kapcsos tortaformába öntöm a tésztaalapot, majd 160 fokra előmelegített sütőben megsütöm a piskótát. A joghurtot a mézzel és a vanília kikapart magjával elkeverem. Az előzetesen beáztatott lapzselatint kifacsarom, 1/2dl vizet forralok, és feloldom benne, majd hozzádogozom a mézes, vaníliás joghurthoz, és az egész masszát a kihűlt piskótaalapra öntöm. Hűtöm a tortát dermedésig, majd kínálás előtt megpakolom epernegyedekkel.

Nekünk ez így rusztikus és kellően "pucér". Aki szeretné, akár még megcsorgathatja egy kis nyers eperből, mézből, lime-ból összepürésített és leszűrt mártással, vagy kevés csokiöntettel, akár szórhat rá durvára darabolt pisztáciát vagy egész mákot is. 

A türelmetlenebbeknek ajánlom most, aki viszont bírja még cérnával, annak javaslom, hogy bekkelje ki a napsütötte hazai eperig, mert az az igazán édes, azzal a legfinomabb a süti.

Éva

Emile Henry lett a legjobb barátom

Nemrégiben kitettem egy "Emile Henry lett a legjobb barátom" posztot a FB oldalamra. Tudniillik teljesen rákaptam a terrinekészítésre, és lassan már Monsieur Henry, a csodás kis tűzpiros terrine-formám meg én többet lógtunk együtt, mint tettem azt bárki mással. Decemberben többízben malacfejet préseltem benne, aztán rakott sertésnyelvet készítettem, most pedig így, Húsvét előtt egy medvehagymapesztós csülökterrine-nek ugrottam neki. Az előnye annak, hogy sertéshússal dolgozunk az, hogy rengeteg kollagén fő ki belőlük, ami szükségtelenné teszi bármilyen extra kötőanyag hozzáadását az ételhez, összerántja a forma tartalmát a természetes zselatin. Feltéve, ha elég ideig főzzük azt a fejet, nyelvet, jelen esetben csülköt a csonttal, porccal, bőrrel. Ez nem csupán a kollagén kinyerése miatt elengedhetetlen, hanem azért is, hogy a húsok át tudják venni a főzőlébe tett zöldségek és fűszerek ízét, és persze, hogy kellőképpen megpuhuljanak. (Nekem sikerült egy korábban parádésra összehozott rakott marhanyelvet egy következő alkalommal elszúrni pont az Apu 70. szülinapján, mert korán levettem a fazekat a tűzről.) A hús- vagy belsőségrakottasoknak maguknak pedig az a nagy előnye, hogy több étkezés során is szerephez juthatnak: hideg reggelikét vagy vacsoraként fogyaszthatók több körben szeletelve, ezentúl vendégváróként vagy épp egy menüsor előételeként is feltálalhatóak egy jó saláta kíséretében.

A csülök, a sonka Húsvétkor minden családi asztal éke. Részemről most kapott egy kis tavaszias szín- és ízbeütést is.

WASABIS MEDVEHAGYMAPESZTÓS CSÜLÖKTERRINE

hozzávalók

a terrine-hez

1 csülök (de sonkából is készíthető)

2 vöröshagyma

1 fej fokhagyma

3 babérlevél

1-1 sárga- és fehérrépa

1 kis darab zeller

5-5 szem borókabogyó, szegfűbors, csillagánizs

3ek

a pesztóhoz

1/2-1/2 csokor medvehagyma és petrezselyem

1ek wasabi

1/2dl olívaolaj

5dkg fenyőmag

só, bors

1 gerezd fokhagyma 

tálaláshoz saláta és retekcsíra vagy hónapos retek

A csülköt felteszem egy kuktában hideg vízben a héjastól félbevágott zöldségekkel valamint a fűszerekkel, és másfél-két óra alatt készre főzöm. Idő közben a pesztó alapanyagait egy robotképben összepürésítem, az így kapott pesztót lefedve hűtőbe teszem. Amikor a csülök megpuhult és már kezelhetőre hűlt, a húst lefejtem a csontról, megszabadulok a rágós inaktól, a hús- és bőrdarabokat pedig durvára tépkedve lerétegzem egy terrine formába, a rétegek közé pesztót kenek, a végeredményt pedig felöntöm annyi leszűrt főzőlével, hogy az kitöltse a hézagokat. Végül a terrine-t lepréselem, teszek rá egy néhezeéket, és egy éjszakára hűtőben hagyom, hogy összeérjen. Tálaláskor salátát és retekcsírát illetve retket kínálok mellé.

Kellemes Húsvétot kívánok!

Éva

Gyöngysor

Nem vagyok egy babrajongó - ha már hüvelyesek, akkor inkább lencse, borsó, azt is ritkán. Viszont a gurulós csinos kis gurulós gyöngybab azzal az elegáns törtfehér színével le tud venni a lábamról, ha nem az unott leves vagy paradicsomos bab formájában kerül elém. Egy kellemes keletiesen fűszerezett babkrém vagy krémleves már jó belépő. Ezúttal egy salátát készítettem a nagy haverságban gyakran együtt járó chili-citrom-petrezselyem trióval megadva a kezdő hangot a fogásnak, ami aztán állhat magában egy könnyű ebéd esetleg vacsora gyanánt kevés zöldsalátával kiegészítve, vagy köríthet egy remek báránylapockát, sertéscsülköt, marhaoldalast.

LANGYOS CITROMOS GYÖNGYBABSALÁTA

hozzávalók

1 konzerv gyöngybab

1/2 citrom leve és héja

1/2dl extra szűz olívaolaj

csipet

frissen őrölt bors

1 chilipaprika

1 csokor petrezselyem

3 gerezd fokhagyma

A citrom héját lehántom, és vékonyan felcsíkozom. A citromléből, olívaolajból, sóból, borsból és zúzott fokhagymából öntetet készítek. A babot átmosom, kevés vízzel felforralom, leszűröm, végül összeforgatom az öntettel valamint a citromhéjjal, aprított chilivel és durvára vágott petrezselyemzölddel. Langyosan kínálom. 

Ui.: A hüvelyeseknek egyébként csodásan áll még a menta és a koriander is. Csak szólok.

Éva

süti beállítások módosítása