SPOOON 1-2-3

rólunk

2023. március 31. - Ádám (spooon)
Mi a közös egy közgazdász és egy színész mindennapjaiban? A kanál. Minden lében. Mindenben, amihez a konyhaművészetnek kicsi köze is van. Ezért Spooon.
Az étel és az élet - mindkettőt érdemes nagykanállal enni. Mi ezt valljuk, s tesszük. Esszük.

Ha lány vagy, ha fiú, egy biztos: főzni tudni ma már erősen szexi tényezőnek számít. Mi megtanítunk gallér mellől könnyű kézzel színt vinni a konyhádba, a hétköznapi és az ünnepi étkezéseidbe, mert hisszük, hogy ez egy életforma, ami mindenki számára kis ráfordítással megteremthető, a minőségi lét és az igényesség fokmérője.

Az év minden napjára vállaljuk, hogy felkutatjuk, megfőzzük, finomhangoljuk, de leginkább mi magunk megalkotjuk, és megosztjuk Veled a világ konyháinak egyszerű, ugyanakkor elegáns és többségében egészséges receptcsodáit. 

Nyűgözd le a családod, a barátaid a könnyen és gyorsan elkészíthető ínyenc fogásokkal, vagy egyszerűen csak tobzódj bennük Magad!

A lényeg, hogy mindezt tedd könnyedén és kreatívan! Egyszerűen és elegánsan! ...És arasd le a babérokat!

Érdekel a recept?

Nézz be hozzánk, akár minden nap... bármikor... SPOOONtán!

 

A közgazdász

Legalábbis a végzettsége szerint. Aktuálisan főállású anya. Egy azok közül az anyák közül, akik korábban mindenhol voltak, csak a négy fal között nem, és akikre a saját világukban való elmerülés a bennük munkáló kreativitással, ambíciókkal és a minden nemű művészetekre való fogékonysággal kombinálva rendkívül inspirálóan hatott. Et voilà: blog!

Bezzegh Éva vagyok. Főzni nem mindig tudtam - most többen fellélegezhettek, hogy "akkor van remény". Az mindig van! Annak idején egy halom kíváncsisággal és nyelvtudással a zsebemben elindultam a világ után itthon és külföldön tapsztalatokat szerezni, élményt gyűjteni, formálódni. Ma elég, ha nyitva tartunk 0-24: a világ jön hozzánk, csak be kell engedjük. A kulináris kalandozásaim azonnal a nemzetek konyháiban kezdődtek, azóta némiképp körvonalazódtak a határok, leginkább az egészséges táplálkozás irányában. Ezért lehet, hogy hagyományos magyar ételeket nem igazán tanultam meg elkészíteni - ebben a műfajban úgysem érnék az Édesanyám nyomába. Ugyanakkor elkötelezett híve vagyok a nemzetünk konyhájában ma végbemenő megújulásnak és csodálója az ezt a folyamatot véghez vivő nagytudású gasztronómusoknak. A jól beválttal szemben magam is egy nagy adag alkotóvággyal és -készséggel, no, meg általában magas igényszinttel megáldva vetem bele magam nap mint nap a kulináriába, folyamatosan fejtlesztem magam, keresem a kihívásokat, kísérletezem. Családon, barátokon... és most felebarátokon is: Rajtatok!

A konyhaművésztre, ahogy a nevében is benne foglaltatik, művészetként tekintek, ami minden érzékünkre hat: halljuk, ahogy sistereg, roppan, érezzük az illatokat, látjuk a nyers alapanyagok egységgé formálódását, majd a kompozíciót a tálalást követően, végül érzékeljük az állagát, és az íz, az íz, ami elolvad a szánkban!... Semmihez nem fogható, összetett élmény! Ráadásul ha mindezt Te Magad alkottad, megsokszoroztad az élvezeteket. Mindennapos utazás. Velem/velünk erre váltotok jegyet!

 

A színész

Nem tudom, van-e jobb dolog az evésnél. Csukott szemmel beleharapni egy érett camembert-rel megkent ropogós kenyérbe, szánkba tömni a basmati rizs-bárány vindaloo-mentás raita-fokhagymás naan kombót, vagy elropogtatni a rózsavizes crème brûlée karamelljét komoly ízorgazmust jelent. De egy jó (!) bundáskenyér is odaver. Engem biztosan.

Én nem az a faszi vagyok, aki vár másokra. Ha valamit megkívánok, azt megfőzöm, nem kell étterem, nem kell házhoz szállítás, nem ugráltatom a feleségem, mert – főzni állati jó. Elsőre nem könnyű, de épp ezért kénytelen vagy koncentrálni. Ez pedig kikapcsol. Mintha a neten lógnál, csak százszor hasznosabb. Jóllaksz. Jóllakik a csajod/pasid. Jóllaknak a haverjaid. Egy bonyolultabb kaja sikere pedig óriás büszkeség.

Bálint Ádám vagyok. Este színész, napközben önképző gasztrobolond. Most már nekifutok bármilyen receptnek, de a kedvenceim mégis azok, amik max fél óra alatt az asztalon vannak. Ezeket könnyű megcsinálni, de nagy sikert aratnak. Ha még sosem főztél, ha egy rántotta kihívást jelent, ha kenyérvágó késsel esel neki a nyers húsnak, akkor olvass minket. Megmutatjuk, hogyan főzz gyorsan. És élvezettel.

 

 
A vendégművész
Komoróczki Anna vagyok, nemzetközi borakadémikus (AIWS). 2013-ban kaptam kézhez a WSET diplomámat. A borok iránti érdeklődésem valamivel több, mint 10 éve kezdődött, és szép lassan hobbivá, majd egy szerencsés fordulattal hivatássá is vált. Jelenleg egy borkereskedésnél dolgozom borrajongóként - ha lenne ilyen pozíció, biztos ez lenne a névjegykártyámon.

A borok mellékhatásaként jött a gasztronómiai érdeklődés, hiszen a jó bor rossz étellel veszít szépségéből. Mit mivel, mit miért és hogy kell párosítani? A kérdések és a próbálkozások folyamatosak, mindig lehet új meglepő felfedezéseket tenni - ezért megunhatatlan 'játék'. Komoly, mert tudást igényel, de nem komolykodó, mert az elveszi a lényeget, az örömöt. Ugyanakkor a siker megfizethetetlen, amikor a tányér fölött elhangzik az ítélet: tökéletes párosítás.

A 'vendégeskedés' során az izgalmas fogásokhoz izgalmas borokat keresek,  melyek egymásból kihozzák a rejtett képességeket: épp ott engedik csillogni a másikat, ahol kell, ezzel magasabb szintre emelik a párosukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://spooon123.blog.hu/api/trackback/id/tr1218090666
süti beállítások módosítása